Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/16624
Συγγραφέας: Τσεκμέ, Σοφία
Τίτλος: Ο ρόλος των οίκων αξιολόγησης στον προσδιορισμό της κεφαλαιακής βάσης και των τιμών των μετοχών των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2014
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Εφαρμοσμένη Λογιστική και Ελεγκτική
Επόπτης Καθηγητής: Παπαδόπουλος, Δημήτριος Λ.
Περίληψη: Οι οίκοι αξιολόγησης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Με τις αξιολογήσεις τους επηρεάζουν τους επενδυτές, τις τιμές των μετοχών και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αξιολογούν ακόμη και τα κράτη έχοντας τη δύναμη να βελτιώσουν ή να επιδεινώσουν την οικονομική τους κατάσταση. Η ιστορική τους αφετηρία βρίσκεται στις αρχές του εικοστού αιώνα στις ΗΠΑ και στις μέρες μας η επιρροή τους έχει αυξηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 1988 δημιουργήθηκε το σύμφωνο της Βασιλείας I με κύριο στόχο την ενδυνάμωση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Με το σύμφωνο της Βασιλείας II δίδεται η δυνατότητα στις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν τις αξιολογήσεις των οίκων αξιολόγησης για τον καθορισμό της κεφαλαιακής τους επάρκειας. Η Επιτροπή της Βασιλείας ήδη έχει προχωρήσει στη Βασιλεία III, εκδίδοντας, από τον Ιούλιο του 2009 και μετά, σειρά συμπληρωματικών συστάσεων και κανόνων. Η υλοποίηση τους προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το 2019. Τέλος στην παρούσα εργασία εξετάζεται ο βαθμός κατά τον οποίο οι αξιολογήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της Ελλάδας από τους οίκους συσχετίζονται με τις τιμές των μετοχών τους στο χρηματιστήριο. Πράγματι οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις των εν λόγω τραπεζών ερμηνεύουν σε μεγάλο ποσοστό τις τιμές των μετοχών τους και ιδίως από την κρίση και έπειτα.
Λέξεις Κλειδιά: Οίκοι αξιολόγησης
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2014.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Εφαρμοσμένη Λογιστική & Ελεγκτική (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
TsekmeSophiaMsc2014.pdf2.2 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.