Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/16569
Author: Ρεντζιά, Ευαγγελία
Title: Οικογενειακή ποιότητα ζωής: μια διερευνητική μελέτη σε οικογένειες παιδιών με βαριές ή/και πολλαπλές αναπηρίες και παιδιών με νοητική αναπηρία.
Alternative Titles: Family quality of life: a research study among families of children with multiple profound disabilities and with intellectual disability.
Date Issued: 2014
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής
Supervisor: Καρτασίδου, Λευκοθέα
Abstract: Τα τελευταία χρόνια, η οικογενειακή ποιότητα ζωής αποτελεί για τη διεθνή ερευνητική κοινότητα της αναπηρίας ένα σπουδαίο πεδίο μελέτης. Η ανάγκη της διερεύνησής της αναδύθηκε και υπαγορεύτηκε από τη νέα θεωρητική προσέγγιση της αναπηρίας και την αποδοχή της σημαντικότητας της οικογένειας στη ζωή των αυτών των ατόμων. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με το θέμα εξαιτίας της απουσίας κάποιας εκτεταμένης μελέτης πάνω σε αυτό. Η παρούσα έρευνα στοχεύει: α) να αξιολογήσει την αξιοπιστία του ερωτηματολογίου Οικογενειακής Ποιότητας Ζωής του Beach Center on Disability του Κάνσας στην Ελλάδα και β) να εκτιμήσει την ποιότητα ζωής σε οικογένειες παιδιών με βαριές ή/και πολλαπλές αναπηρίες και με νοητική αναπηρία. Τριάντα επτά μητέρες και δεκατρείς πατέρες παιδιών και εφήβων με νοητική αναπηρία (n=27) και με βαριές ή/και πολλαπλές αναπηρίες (n=23), ηλικίας από 4 – 16 ετών, συμπλήρωσαν τη συγκεκριμένη κλίμακα. Το ερωτηματολόγιο εμφάνισε ικανοποιητική αξιοπιστία μετά την προσαρμογή του στην ελληνική γλώσσα. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι τομείς της οικογενειακής ποιότητας ζωής με τον χαμηλότερο βαθμό ικανοποίησης ήταν η συναισθηματική ευμάρεια και η υποστήριξη για την αναπηρία ενώ αυτοί με τον υψηλότερο η γονεϊκή ικανότητα και η οικογενειακή αλληλεπίδραση. Επίσης, η οικονομική και η οικογενειακή κατάσταση φάνηκε να επηρεάζουν σημαντικά την οικογενειακή ποιότητα ζωής.. Τα ευρήματα παρέχουν τη βάση και αναδεικνύουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σε μεγαλύτερο δείγμα ελληνικού πληθυσμού, με απώτερο σκοπό τη βέλτιστη υποστήριξη των οικογενειών ατόμων με αναπηρία μέσα από τον σχεδιασμό καταλληλότερων προγραμμάτων και υπηρεσιών.
Keywords: Οικογενειακή ποιότητα ζωής
Βαριές ή/και πολλαπλές αναπηρίες
Νοητική αναπηρία
Διερευνητική μελέτη
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2014.
Appears in Collections:ΠΜΣ Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής (M)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
RentziaEuangeliaMsc2014.pdf688.96 kBAdobe PDFView/Open


Items in Psepheda are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.