Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/16255
Συγγραφέας: Καματέρη, Δωροθέα
Τίτλος: Η γνώση των εκπαιδευτικών για τη χαρισματικότητα και τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής - υπερκινητικότητας (ΔΕΠ/Υ) και η ικανότητα διάκρισης των χαρακτηριστικών τους στους μαθητές.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2014
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής
Επόπτης Καθηγητής: Παυλίδης, Γεώργιος
Περίληψη: Σκοπός της συγκεκριμένης έρευνας είναι η διερεύνηση της γνώσης των εκπαιδευτικών για τη χαρισματικότητα και τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής - υπερκινητικότητας (ΔΕΠ/Υ) και η ικανότητα διάκρισης των χαρακτηριστικών τους στους μαθητές. Για την υλοποίηση της έρευνας δημιουργήθηκε ερωτηματολόγιο το οποίο μοιράστηκε σε εκπαιδευτικούς διάφορων ειδικοτήτων της δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Τα ερωτηματολόγια που επιστράφηκαν εν τέλει ήταν 112. Το ερωτηματολόγιο ήταν χωρισμένο σε 3 τομείς: ο πρώτος περιλαμβάνει τα δημογραφικά στοιχεία των ερωτηθέντων, ο δεύτερος την αντίληψη τους για την ειδική αγωγή γενικά, την αυτό-αντίληψή τους, τον τρόπο εκπαίδευσής τους και τις πηγές πληροφόρησης για τη Χαρισματικότητα και τη ΔΕΠ/Υ. Ο τρίτος και τελευταίος τομέας περιλαμβάνει την αντίληψη τους για τη Χαρισματικότητα και τη ΔΕΠ/Υ μέσω συγκεκριμένων χαρακτηριστικών αυτών των ιδιαιτεροτήτων. Τα αποτελέσματα που βρέθηκαν συμφωνούν σε γενικές γραμμές με τη διεθνή βιβλιογραφία. Οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι είναι περισσότερο ικανοί στον εντοπισμό της ΔΕΠ/Υ και της Χαρισματικότητας παρά στην αντιμετώπιση αυτών και στην κάλυψη των αναγκών αυτών των παιδιών. Ακόμη, οι ίδιοι δεν είναι ικανοποιημένοι από την εκπαίδευσή τους για το εντοπισμό και την αντιμετώπιση αυτών. Η βασική πηγή πληροφόρησής τους είναι τα βιβλία, τα επιστημονικά περιοδικά και τα άρθρα. Επίσης, θεωρούν πολύ σημαντική τη διαφορετική αντιμετώπιση του μαθητή με ΔΕΠ/Υ και του Χαρισματικού μαθητή καθώς και τη συναισθηματική στήριξη αυτών. Τέλος, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αναγνωρίσουν τη Χαρισματικότητα σε ποσοστό περίπου 70% στο μαθητικό πληθυσμό και τη ΔΕΠ/Υ σε ποσοστό 90% με βάση τις σωστές απαντήσεις.
Λέξεις Κλειδιά: Χαρισματικότητα
ΔΕΠ/Υ
Εκπαιδευτικοί
Λανθασμένη διάγνωση
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2014.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
KamateriDorotheaMsc2014.pdf1.64 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.