Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/16248
Συγγραφέας: Αθανάσογλου, Ελένη
Τίτλος: Στάσεις εκπαιδευτικών γενικής και ειδικής αγωγής δημοτικής εκπαίδευσης ως προς τη συμπερίληψη μαθητών με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) – Υψηλής Λειτουργικότητας Αυτισμό (Υ.Λ.Α.)
Ημερομηνία Έκδοσης: 2014
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής
Επόπτης Καθηγητής: Συριοπούλου, Χριστίνα
Περίληψη: Η παρούσα εργασία πραγματεύεται τη στάση των εκπαιδευτικών γενικής και ειδικής αγωγής ως προς τη συμπερίληψη μαθητών με ΔΑΦ-Υ.Λ.Α. στη γενική τάξη και κατά πόσο αυτή επηρεάζεται από τα χαρακτηριστικά των εκπαιδευτικών. Η στάση που διατηρεί ο εκπαιδευτικός απέναντι στη συμπερίληψη μαθητών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (ΕΕΑ) μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία του μαθητή. Έτσι, η διερεύνηση της παραπάνω θεματικής θεωρείται βασικής σημασίας, ώστε να αναδειχτούν ορισμένοι παράγοντες που πιθανόν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση των στάσεων των εκπαιδευτικών. Για την επίτευξη του σκοπού της έρευνας διερευνήθηκε η στάση 176 εκπαιδευτικών γενικής και ειδικής αγωγής σε γενικά και ειδικά δημοτικά σχολεία των Νομών Θεσσαλονίκης, Έβρου και Πιερίας, μέσω της συμπλήρωσης σχετικού ερωτηματολογίου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η εκπαίδευση στις ΔΑΦ-Υ.Λ.Α., αλλά και η διδακτική και διαπροσωπική εμπειρία των εκπαιδευτικών με τους συγκεκριμένους μαθητές μπορεί να επηρεάσουν τις στάσεις τους με θετικό τρόπο. Στατιστική σημαντικότητα μεταξύ εκπαίδευσης και στάσης βρέθηκε και για τις τρεις ομάδες εκπαιδευτικών (γενικής και ειδικής αγωγής εργαζόμενοι σε γενικό σχολείο, ειδικής αγωγής σε ειδικό σχολείο). Από την άλλη, η εμπειρία αποδίδει στατιστική σημαντικότητα για τους εκπαιδευτικούς γενικής και ειδικής αγωγής του γενικού σχολείου.
Λέξεις Κλειδιά: Συμπερίληψη
Διαταραχές αυτιστικού φάσματος
Υψηλής λειτουργικότητας αυτισμός
Στάσεις
Εκπαιδευτικοί
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2014.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
AthanasoglouEleniMsc2014.pdf1.5 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.