Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/16203
Συγγραφέας: Μοναχού, Χαρίκλεια
Τίτλος: Σύγκριση της μέτρησης με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα με παραδοσιακές διαδικασίες επιλογής διδακτικών μεθόδων για άτομα με ειδικές ανάγκες.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2014
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής
Επόπτης Καθηγητής: Αγαλιώτης, Ιωάννης
Περίληψη: Η παρούσα έρευνα αποτελεί μια κριτική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, όπου μελετάται η σύγκριση της Μέτρησης με βάση το Αναλυτικό Πρόγραμμα (ΜβΑΠ) με παραδοσιακές διαδικασίες επιλογής διδακτικών μεθόδων για άτομα με ειδικές ανάγκες. Η ΜβΑΠ είναι μέθοδος αξιολόγησης της προόδου του μαθητή, που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1970 στις Η.Π.Α., από τον Stanley Deno και την ομάδα του. Τα συγκριτικά συμπεράσματα που καταλήγει η έρευνα είναι ότι η ΜβΑΠ γεφυρώνει τις παραδοσιακές ψυχομετρικές τεχνικές αξιολόγησης με τις αξιολογήσεις μέσω της παρατήρησης και δημιουργεί μια καινοτόμο μέθοδο με πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις παραδοσιακές ή άλλες μορφές σχολικής αξιολόγησης. Οι εκπαιδευτικοί δεν χρειάζεται να σχεδιάσουν δικές τους διαδικασίες μέτρησης επειδή προσφέρει μια σταθμισμένη μεθοδολογία μέτρησης. Η χρήση της, στην ειδική αγωγή είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της αποτελεσματικότητας των εξατομικευμένων προγραμμάτων. Η ΜβΑΠ προσφέρει οικονομία χρόνου και ο εκπαιδευτικός μπορεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να διαπιστώσει εάν η διδασκαλία του είναι αποδοτική και είναι εύκολη στη χρήση, έτσι, μπορεί να επαναληφθεί μέσα στο χρόνο χωρίς να επηρεάζει την ρουτίνα της τάξης. Παρέχει σαφείς πληροφορίες για μεμονωμένες δεξιότητες αλλά και για ευρύ φάσμα δεξιοτήτων. Μετασχηματίζει τις πληροφορίες σε αποφάσεις παρέμβασης. Τα δεδομένα παρουσιάζονται με ευθύ και άμεσο τρόπο έτσι δεν χρειάζεται ειδικός για να τα επεξηγήσει. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μεθόδους μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τελική αξιολόγηση της διδασκαλίας αλλά και σαν εργαλείο για τον σχεδιασμό της διδασκαλίας. Ωστόσο, κάποιοι εκπαιδευτικοί δηλώνουν ότι δεν έχουν επαρκή χρόνο για να την εφαρμόσουν και αμφιβάλλουν για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της. Σήμερα στην Ελλάδα, η ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας και αρθρογραφίας έδειξε ότι η ΜβΑΠ δεν έχει αξιοποιηθεί, τουλάχιστον εκτεταμένα. Αναμένεται ότι η παρούσα έρευνα θα συνεισφέρει στην ανάδειξη της αποτελεσματικότητας της ΜβΑΠ ως μεθόδου λήψης διδακτικών αποφάσεων για τους μαθητές με ειδικές ανάγκες.
Λέξεις Κλειδιά: Αναλυτικό πρόγραμμα
Αξιολόγηση
Επίδοση
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2014.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
MonachouCharikleiaMsc2014.pdf1.16 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.