Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/16163
Συγγραφέας: Λιάμπας, Νικόλαος Α.
Τίτλος: Παγκοσμιοποίηση και έθνος–κράτος: ανάλυση της παγκοσμιοποίησης αν αποτελεί συστημικό φαινόμενο και κατά πόσο ωφελεί το έθνος-κράτος.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2014
Τμήμα: Πρόγραμμα Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Διεθνείς Σπουδές
Επόπτης Καθηγητής: Σκουλάς, Γεώργιος
Περίληψη: Στην παρούσα διπλωματική, γίνεται η προσπάθεια να αναδειχτούν οι παράγοντες που συντελούν στην παγκοσμιοποίηση καθώς και η εξέταση και ανάλυσή τους με σκοπό να αποδειχτεί αν η παγκοσμιοποίηση αποτελεί τελικά συστημικό φαινόμενο ή όχι. Αναλύονται επίσης οι πτυχές της παγκοσμιοποίησης οι οποίες επηρεάζουν τη λειτουργία και αν είναι επωφελείς για το εθνικό κράτος. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης και έχουν εκφραστεί ποικίλες γνώμες για τις διαφορετικές πτυχές της. Το περιεχόμενο και η ερμηνεία που προσδίδεται στην παγκοσμιοποίηση μπορεί να έχουν άμεση σχέση με την πολιτική, την οικονομία, την κοινωνία, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, όμως έχει αποδειχτεί αρκετά περίπλοκο να οριστεί σαν έννοια. Η σύγχυση σχετικά με τη φύση της παγκοσμιοποίησης πηγάζει κατά κύριο λόγο από τις αλληλοσυγκρουόμενες απαντήσεις που δίνουν οι διάφορες θεωρητικές προσεγγίσεις στο καθοριστικό ερώτημα αν η παγκοσμιοποίηση είναι φαινόμενο συστημικής φύσης ή όχι.
Λέξεις Κλειδιά: Παγκοσμιοποίηση
Κράτος
Έθνος
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2014.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Διεθνείς Σπουδές (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
LiampasNikolaosMsc2014.pdf615.15 kBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons