Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/16159
Συγγραφέας: Καραμπατάκη, Φωτεινή
Τίτλος: Η συναισθηματική νοημοσύνη και η εργασιακή δέσμευση των διευθυντών/προϊσταμένων επηρεάζει την επαγγελματική ικανοποίηση των υφισταμένων τους; Εμπειρική μελέτη στο διοικητικό προσωπικό μιας πανεπιστημιακής μονάδας.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2013
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής
Επόπτης Καθηγητής: Πλατσίδου, Μαρία
Περίληψη: Σκοπός ήταν η διερεύνηση ενδεχόμενης επίδρασης της συναισθηματικής νοημοσύνης και εργασιακής δέσμευσης των διευθυντών/προϊσταμένων στην επαγγελματική ικανοποίηση και εργασιακή δέσμευση των υπαλλήλων που υπάγονται στα τμήματα που εποπτεύουν, καθώς και η επιρροή που ασκούν οι δημογραφικοί παράγοντες στις παραμέτρους αυτές. Το δείγμα της παρούσας έρευνας είναι 126 διοικητικοί υπάλληλοι από τις 18 διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Οι συμμετέχοντες αναλυτικά διαχωρίζονται σε 18 διευθυντές/προϊσταμένους και σε 108 υφισταμένους. Για τη συλλογή δεδομένων της έρευνας δόθηκαν 2 ερωτηματολόγια. Το ερωτηματολόγιο για τους διευθυντές/προϊσταμένους περιείχε: α) 4 ερωτήσεις για δημογραφικούς παράγοντες (φύλο, ηλικία, εκπαιδευτικό επίπεδο και έτη προϋπηρεσίας), β) το ερωτηματολόγιο UWES (The Ultrecht Work Engagement Scale) των Schaufeli και Bakker (2003) για την εργασιακή δέσμευση και γ) το ερωτηματολόγιο WLEIS (Wong and Law Emotional Intelligence Scale) των Wong και Law Wong (2002) για τη συναισθηματική νοημοσύνη. Το ερωτηματολόγιο για τους υφισταμένους περιείχε: α) 4 ερωτήσεις για δημογραφικούς παράγοντες (φύλο, ηλικία, εκπαιδευτικό επίπεδο και έτη προϋπηρεσίας), β) το ερωτηματολόγιο UWES (The Ultrecht Work Engagement Scale) των Schaufeli και Bakker (2003) για την εργασιακή δέσμευση και γ) το ερωτηματολόγιο Job Satisfaction των Warr, Cook και Wall (1979) για την επαγγελματική ικανοποίηση. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι : α) Οι Διευθυντές/Προϊστάμενοι της παρούσας μελέτης είναι αρκετά αφοσιωμένοι και προσηλωμένοι στο έργο τους, η εργασιακή τους δέσμευση δεν εξαρτάται από δημογραφικούς παράγοντες (φύλο, ηλικία, εκπαιδευτικό επίπεδο και χρόνια προϋπηρεσίας). Διαθέτουν υψηλού επιπέδου συναισθηματικές και κοινωνικές δεξιότητες, οι οποίες δεν επηρεάζονται από τους παραπάνω δημογραφικούς παράγοντες. Τέλος βρέθηκε ότι οι επαγγελματικά υψηλότερα δεσμευμένοι είναι και συναισθηματικά πιο έξυπνοι. 8 β) Οι Υφιστάμενοι της παρούσας μελέτης είναι αρκετά αφοσιωμένοι και προσηλωμένοι στο επάγγελμά τους. Η εργασιακή τους δέσμευση δεν εξαρτάται από τους δημογραφικούς παράγοντες (φύλο, ηλικία, εκπαιδευτικό επίπεδο και χρόνια προϋπηρεσίας). Είναι αρκετά ικανοποιημένοι από την εργασία τους. Η επαγγελματική ικανοποίηση δεν επηρεάζεται από την ηλικία τους, το φύλο, το εκπαιδευτικό τους επίπεδο και τα έτη προϋπηρεσίας τους. Δεν σχετίζεται με την εργασιακή δέσμευση ή τη συναισθηματική νοημοσύνη των Διευθυντών/Προϊσταμένων τους.
Λέξεις Κλειδιά: Συναισθηματική νοημοσύνη
Επαγγελματική ικανοποίηση
Εργασιακή δέσμευση
Πανεπιστημιακή μονάδα
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2013.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
KarampatakiPhoteiniMsc2013.pdf507.55 kBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.