Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/16103
Συγγραφέας: Παπαδόπουλος, Στυλιανός
Τίτλος: Ανάλυση και ανάπτυξη υπηρεσίας εξυπηρέτησης πολιτών κατά την μετακίνησή τους στην έξυπνη πόλη με τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2014
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική
Επόπτης Καθηγητής: Γεωργιάδης, Χρήστος
Περίληψη: Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως αντικειμενικό σκοπό τη μελέτη της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς μέσα στον πολεοδομικό ιστό μιας έξυπνης πόλης, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες των έξυπνων τηλεφώνων (smartphones). Η προσπάθεια εξεύρεσης έξυπνων λύσεων στο τομέα των μεταφορών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των σύγχρονων αστικών πόλεων και οφείλεται στην έντονη αστικοποίηση που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες. Γι’ αυτό το σκοπό, αναπτύχθηκε μια web υπηρεσία για την συλλογή των απαραίτητων στοιχείων, μια online web εφαρμογή για χρήση από τους πολίτες στο προσωπικό τους υπολογιστή και εν τέλει μια mobile εφαρμογή σε λειτουργικό σύστημα Android για την πλοήγηση μέσα στη πόλη. Η δημιουργία της συγκεκριμένης εφαρμογής οριοθέτησε την εκπλήρωση ορισμένων στόχων που αφορούσαν την προσβασιμότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, την ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τα δρομολόγια, τους χρόνους αφίξεως και την κυκλοφοριακή συμφόρηση, καθώς και τον προσδιορισμό του χρόνου ολοκλήρωσης της επιλεγμένης διαδρομής. Αρχικά, παρουσιάζεται μια βιβλιογραφική ανάλυση της έξυπνης πόλης (smart city), των αρχών που τη διέπουν και μελετάται η προσπάθεια ολοκλήρωσης της σε διάφορα αστικά κέντρα μέσα από την υλοποίηση σε συγκεκριμένες υπηρεσίες όπως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση (e-government) και οι μεταφορές (transportation). Στη συνέχεια, για την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της εφαρμογής και των δυνατοτήτων που παρέχει, γίνεται ανάλυση των υπηρεσιών που βασίζονται στον εντοπισμό θέσης (Location-Based Services), του λειτουργικού συστήματος ανάπτυξης της (Android) και του προτύπου σχεδίασης MVC (Model-View-Controller) που χρησιμοποιήθηκε για την web εφαρμογή. Εν τέλει, περιγράφονται και αναλύονται οι δυνατότητες της web υπηρεσίας που αναπτύχθηκε για το σκοπό αυτό καθώς και οι αντίστοιχες εφαρμογές (web και mobile).
Λέξεις Κλειδιά: Έξυπνη πόλη
Android
MVC
Υπηρεσίες εντοπισμού θέσης
Δημόσιες μεταφορές
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2014.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:Π.Μ.Σ. στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
PapadopoulosStylianosMsc2014.pdf3.72 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.