Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/16030
Συγγραφέας: Αλεξανδρή, Μαρία
Τίτλος: Η διεθνής αγορά πετρελαίου: μια προσέγγιση της συσχέτισης των τιμών πετρελαίου με τις τιμές του χαλκού, του χρυσού και του δολαρίου.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2014
Τμήμα: Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων
Επόπτης Καθηγητής: Λιβάνης, Ευστράτιος Σ.
Περίληψη: Σκοπός της παρακάτω μελέτης αποτελεί η ανάλυση της ευρύτερης αγοράς του πετρελαίου με αναφορά αρχικά στην ιστορική αναδρομή στα σημαντικότερα γεγονότα που σημαδεύουν την πορεία του μαύρου χρυσού, από την πρώτη εξόρυξη του 1859, την ίδρυση του σημαντικότερου ίσως οργανισμού πετρελαίου του ΟΠΕΚ το 1960 μέχρι και το 2008 όπου είχαμε ρεκόρ τιμής. Παρουσιάζονται οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες καθώς και προσεγγίζονται παράγοντες που επηρεάζουν την προσφορά, την ζήτηση και την διεθνή τιμή του προϊόντος. Στη συνέχεια, η μελέτη προσεγγίζει την σχέση που υφίσταται μεταξύ των τιμών πετρελαίου και χαλκού και πώς η μεταβολή του ενός προϊόντος επηρεάζει το άλλο. Αναλύονται και συγκρίνονται οι μέσες μηνιαίες μεταβολές από το 1999 μέχρι 2013 και προσεγγίζεται η γραμμική σχέση που υφίσταται μεταξύ των δύο προϊόντων. Έπειτα, προσεγγίζει την σχέση που ενδέχεται να υπάρχει μεταξύ του χρυσού και του πετρελαίου με τον ίδιο τρόπο που αναλύθηκε η σχέση του χαλκού και του μαύρου χρυσού και καταλήγει σε μια γραμμική σχέση που συνδέει τα δύο προϊόντα από το 1999 μέχρι και το 2013. Στο τέλος, προσεγγίζει και αναλύει την σχέση που υφίσταται μεταξύ των τιμών του δολαρίου και των τιμών του πετρελαίου καταλήγοντας στη γραμμική σχέση που συνδέει τα δύο προϊόντα ενώ ακολουθούν τα συμπεράσματα από τις παραπάνω αναλύσεις.
Λέξεις Κλειδιά: Πετρέλαιο
Τιμές χαλκού
Τιμές χρυσού
Τιμές δολαρίου
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2014.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΔΠΜΣ Διοίκηση Επιχειρήσεων (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
AlexandriMariaMsc2014.pdf1,41 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons