Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/16027
Συγγραφέας: Πεχτελίδου, Αναστασία Δ.
Τίτλος: Η εφαρμογή της ποιότητας στις μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας και η πληροφόρηση του ανθρώπινου δυναμικού δυναμικού σε θέμτα ποιότητας.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2014
Τμήμα: Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων
Επόπτης Καθηγητής: Βούζας, Φώτιος
Περίληψη: Η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες των συστημάτων υγείας και των μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες. Βασικό παράγοντα επιτυχίας σε κάθε προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας αποτελεί η συμμετοχή του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ καθοριστικό ρόλο έχουν η σωστή πληροφόρηση και η αποτελεσματική επικοινωνία. Σκοπός της έρευνας είναι να προσδιοριστεί σε πιο βαθμό εφαρμόζονται στο Γ.Ν.Θ. «Γ. Γεννηματάς» απαραίτητες πρακτικές για την εισαγωγή και τη βελτίωση της ποιότητας, ποιό είναι το επίπεδο πληροφόρησης του προσωπικού σε θέματα που αφορούν την εφαρμογή της ποιότητας και αν υπάρχει διαφοροποίηση του βαθμού πληροφόρησης σε σχέση με το φύλο, την ηλικία, την εκπαίδευση, την προϋπηρεσία, την υπηρεσία και τη θέση απασχόλησης των εργαζομένων. Στην έρευνα συμμετείχε προσωπικό από όλες τις υπηρεσίες του νοσοκομείου. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια ερωτηματολογίου, το οποίο βασίστηκε στην επισήμως μεταφρασμένη στην ελληνική γλώσσα εκδοχή του μοντέλου αυτο-αξιολόγησης EFQM. Για τις απαντήσεις χρησιμοποιήθηκε πενταβάθμια κλίμακα Likert, ενώ η επεξεργασία και η ανάλυση των δεδομένων έγινε με το στατιστικό πακέτο SPSS 20.0 και το Microsoft Office Excel 2007. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το νοσοκομείο εφαρμόζει σε ελάχιστο βαθμό πρακτικές για τη βελτίωση της ποιότητας, ενώ και ο βαθμός πληροφόρησης του προσωπικού παρουσιάζεται ιδιαίτερα χαμηλός. Πιθανή σχέση παρατηρήθηκε μεταξύ του βαθμού πληροφόρησης και της υπηρεσίας εργασίας, ενώ βρέθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση του βαθμού πληροφόρησης με τη θέση εργασίας και με την παρακολούθηση σεμιναρίων. Αντίθετα, δε βρέθηκε στατιστικά σημαντική σχέση με το φύλο, την ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης των συμμετεχόντων και τα έτη προϋπηρεσίας.
Λέξεις Κλειδιά: Ποιότητα
Μονάδες υγείας
Πληροφόρηση
Ανθρώπινο δυναμικό
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2014.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΔΠΜΣ Διοίκηση Επιχειρήσεων (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
PechtelidouAnastasiaMsc2014.pdf4.1 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.