Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/15982
Συγγραφέας: Σπανού, Βασιλική
Τίτλος: Η κινητικότητα των εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης: διάφορες αιτίες αποχώρησης και συσχέτιση Burnout (συναισθηματική εξάντληση, αποπροσωποποίηση, προσωπική επίτευξη).
Αλλοι τίτλοι: Labor mobility in General Papageorgiou Hospital of Thessaloniki. Various causes withdrawal and correlation with burnout (emotional exhaustion, depersonalization, personal achievement.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2014
Τμήμα: Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων
Επόπτης Καθηγητής: Παπαναστασίου, Ιωάννης
Περίληψη: Το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης (Burnout Syndrome) αποτελεί ένα σύγχρονο φαινόμενο, το οποίο χρησιμοποιείται για την περιγραφή της μακροχρόνιας εξάντλησης στο χώρο εργασίας. Επιπλέον, η επαγγελματική εξουθένωση διατηρεί σαφείς διασυνδέσεις με την πρόθεση αποχώρησης από την εργασία, καθώς και με το επίπεδο εργασιακής ικανοποίησης, ενώ είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο στους επαγγελματίες υγείας. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση της επαγγελματικής εξουθένωσης και συγκεκριμένα των υποπαραγόντων που την αποτελούν (συναισθηματική εξάντληση, αποπροσωποποίηση, προσωπικά επιτεύγματα), καθώς και τη σχέσης της με την αποχώρηση από την εργασία και την εργασιακή ικανοποίηση σε επαγγελματίες υγείας. Για την επίτευξη του ερευνητικού στόχου εφαρμόστηκε το ερωτηματολόγιο Maslach Burnout Inventory (MBI), το οποίο συμπληρώθηκε από 158 επαγγελματίες υγείας (93 νοσηλευτές, 15 ιατρούς, 46 διοικητικούς υπαλλήλους, 4 υπαλλήλους τεχνικής υπηρεσίας) που έχουν αποχωρήσει από το Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα ερευνητικά αποτελέσματα, το ποσοστό επαγγελματικής εξουθένωσης που καταγράφηκε μεσοσταθμικά στο 43% του δείγματος, είναι αρκετά υψηλό δεδομένου ότι αφορά όχι μόνο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά αποτελεί το μέσο όρο ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος παραιτηθέντων όπου μετέχουν υπάλληλοι και της διοικητικής και οικονομικής υπηρεσίας καθώς και του τεχνικού τομέα. Δε βρέθηκε στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ επαγγελματικής εξουθένωσης και χρόνου αποχώρησης από την εργασία, ωστόσο αποδείχθηκε σαφής σχέση μεταξύ επαγγελματικής εξουθένωσης και εργασιακής ικανοποίησης.
Λέξεις Κλειδιά: Burnout
Emotional exhaustion
Depersonalization
Personal achievement
Συναισθηματική εξάντληση
Αποπροσωποποίηση
Προσωπική επίτευξη
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2014.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΔΠΜΣ Διοίκηση Επιχειρήσεων (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
SpanouVasilikiMsc2014.pdf2.37 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons