Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/15902
Συγγραφέας: Χατζηκωνσταντίνου, Μήνα
Τίτλος: Η ποιότητα των κερδών στις εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες, βάση της λογιστικής των δεδουλευμένων, πριν και μετά την εισαγωγή των IFRS.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2013
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Εφαρμοσμένη Λογιστική και Ελεγκτική
Επόπτης Καθηγητής: Νούλας, Αθανάσιος
Περίληψη: Η πληροφοριακή υπόσταση των λογιστικών μεγεθών αποτέλεσε το έναυσμα για την υποχρεωτική δημοσίευση των xρηματοοικονομικών καταστάσεων των εταιριών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η μετέπειτα είσοδος των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης, το 2005, ήρθε για να ενισχύσει την αξιοπιστία και την πληροφόρηση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος. Ο χρήστης των χρηματοοικονομικών καταστάσεων οφείλει να μελετά σε βάθος όλες τις δημοσιευμένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις ώστε να διεξάγει τα ορθά συμπεράσματα για τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης, την αποδοτικότητα της, ή με άλλα λόγια, συμπεράσματα για την ποιότητα των λογιστικών κερδών που εμφανίζει. Τα λογιστικά κέρδη μπορεί να είναι είτε πραγματικά, είτε εικονικά. Για να διαπιστωθεί η ποιότητα των κερδών, πρέπει να βρεθεί η πηγή της δημιουργίας τους. Τα κέρδη μπορεί να προέρχονται από τη συνήθη λειτουργία μίας εταιρίας ή μπορεί να αποτελούν αποτέλεσμα χειραγώγησης από τη διοίκηση. Το ερώτημα είναι πώς γίνεται αντιληπτή η διαφορά αυτή; Η παρούσα εργασία μελετά ακριβώς αυτό. Πως μπορούμε να διακρίνουμε την ποιότητα των δημοσιευμένων κερδών των εισηγμένων, μελετώντας την πηγή προέλευσης. Στο πρώτο κομμάτι της εργασίας, γίνεται μία βιβλιογραφική ανασκόπηση πάνω στις σημαντικότερες έννοιες γύρω από τα κέρδη και τις λογιστικές καταστάσεις που υποχρεούνται οι εισηγμένες να δημοσιεύουν. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη λογιστική αρχή των δεδουλευμένων, μία λογιστική αρχή η οποία υιοθετείται αναγκαστικά από τις εισηγμένες μετά τα ΠΧΑ και υιοθετούνταν επιλεκτικά από τις εισηγμένες προ ΠΧΑ, αρκετές φορές για σκοπούς χειραγώγησης των εμφανιζόμενων κερδών. Στο δεύτερο κομμάτι της εργασίας, γίνεται μία έρευνα στις 227 εταιρίες που είναι σήμερα εισηγμένες στο Χ.Α. και διεξάγονται συμπεράσματα για την ποιότητά τους βάσει ΕΛΠ, αλλά και βάσει ΛΠ. Συγκεκριμένα, για κάθε εταιρία καταγράφεται το ύψος των λογιστικών κερδών της προ φόρων, εάν αυτά υπάρχουν, καθώς και το ύψος των ταμειακών λειτουργικών ροών. Τα δύο μεγέθη συγκρίνονται και μας παρέχουν μία σαφή εικόνα επί της ποιότητας των κερδών. Έπειτα υπολογίζεται ο Δείκτης Ταμειακές Ροές από Λειτουργικές δραστηριότητες/Λογιστικά Κέρδη προ φόρων καιτο αποτέλεσμα συγκρίνεται με τη μονάδα. Η καταγραφή αυτή πραγματοποιείται για το οικονομικό έτος 2004, έτος που ακόμη εφαρμόζονταν τα ΕΛΠ, και για το οικονομικό έτος 2005, έτος εισαγωγής των ΠΧΑ. Τέλος, τα συμπεράσματα μελετώνται και κλαδικά, ώστε να διαπιστωθεί κάποια ύφεση που μπορεί να επηρεάζει τον συγκεκριμένο κλάδο.
Λέξεις Κλειδιά: Λογιστική των κερδών
Λογιστική των δεδουλευμένων
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2013.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Εφαρμοσμένη Λογιστική & Ελεγκτική (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
ChatzikonstantinouMinaMsc2013.pdf836.01 kBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.