Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/15854
Συγγραφέας: Πανοζάχος, Δημήτριος
Τίτλος: Χρηματοοικονομικές καταστάσεις επιχειρησιακών μονάδων που δεν επιδιώκουν κέρδος: σύνταξη & αξιολόγηση στο πλαίσιο των ελληνικών μονάδων υγείας.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2013
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Εφαρμοσμένη Λογιστική και Ελεγκτική
Επόπτης Καθηγητής: Παπαδόπουλος, Δημήτριος Λ.
Περίληψη: Η οικονομική διαχείριση των μη κερδοσκοπικών οργανισμών αποτελεί ζήτημα που αφορά το σύνολο της κοινωνίας.Η παρούσα εργασία στοχεύει να αναλύσει τον τρόπο που προβλέπει η νομοθεσία να παρουσιάζονται τα οικονομικά στοιχεία των Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών (ΜΚΟ) με ειδική αναφορά στις δημόσιες μονάδες υγείας και να συνεισφέρει στην περαιτέρω αναζήτηση της ορθότερης διαχείρισης των τεραστίων χρηματικών ποσών που διατίθεται για αυτές .Μέχρι σήμερα πλην της αρμόδιας λογιστικής επιτροπής των ΗΠΑ που εξέδωσε το 1993 το SFAS 117 δεν έχει εκδοθεί κανένα άλλο ολοκληρωμένο λογιστικό πρότυπο για τους Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς. οργανισμούς. Η παγκοσμιοποίηση και η εξάρτηση των χωρών από παγκόσμιους χρηματοδοτικούς οργανισμούς υποχρεώνει σταδιακά όλες τις κρατικές οντότητες να υιοθετήσουν την λογιστική σε «δεδουλευμένη βάση» γιατί αυτή αποτυπώνει πληρέστερα τα οικονομικά δεδομένα τους και επιτρέπει καλύτερες χρηματοοικονομικές αναλύσεις στους διαθέτοντες τις χρηματοδοτήσεις. Η ανάγκη για απόκτηση από διάφορους χρήστες συγκρίσιμων οικονομικών στοιχείων οδηγεί τις αρμόδιες κρατικές οικονομικές υπηρεσίες αλλά και τους παγκόσμιους οικονομικούς και πολιτικούς οργανισμούς να προτάσσουν την εφαρμογή των ιδίων λογιστικών προτύπων που δεν είναι άλλα από τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα του Δημόσιου Τομέα. Αντίστοιχη είναι και η λογιστική πορεία των διεθνών Μη κερδοσκοπικών οργανισμών γενικότερα. Στην χώρα μας για τους ιδιωτικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς υπάρχει πολύ «χαλαρό λογιστικό πλαίσιο» με αποτέλεσμα να μην είναι αυστηρό ούτε και το αντίστοιχο διαχειριστικό πλαίσιο. Αποτέλεσμα να διαχέεται στην κοινωνία η καχυποψία ανορθόδοξης διαχείρισης των πόρων που διαχειρίζονται μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και ειδικά τα «κληροδοτήματα». Η επεξεργασία που έχει παρουσιαστεί στο κεφάλαιο των αριθμοδεικτών αποδεικνύει ότι η εφαρμογή των ΔΛΠ σε οικονομικές οντότητες που διαθέτουν τεράστια ακίνητη περιουσία όπως τα δημόσια νοσοκομεία, επιφέρει σημαντικότατη μεταβολή στα παρουσιαζόμενα οικονομικά μεγέθη. Ταυτόχρονα αποδείχτηκε ότι η χρήση των ΔΛΠ περιορίζει την απόσταση στους δείκτες απόδοσης μεταξύ των δημοσίων μονάδων υγείας και των ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας.
Λέξεις Κλειδιά: Μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί
Λογιστική ΜΚΟ
Λογιστική μονάδων υγείας
ΔΛΠ σε μονάδες υγείας
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2013.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Εφαρμοσμένη Λογιστική & Ελεγκτική (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
PanozachosDimitriosMsc2013.pdf2.21 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.