Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/15838
Author: Σαμαρέντση, Ιορδάνα-Στέλλα
Title: Τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης. Credit scoring και τραπεζικές χρηματοδοτήσεις. Η περίπτωση της Alpha Bank.
Date Issued: 2013
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Στρατηγική Διοικητική Λογιστική και Χρηματοοικονομική Διοίκηση για Στελέχη Επιχειρήσεων
Supervisor: Παπαδόπουλος, Συμεών
Abstract: Η εργασία αυτή έχει ως στόχο να εξετάσει την αποτελεσματικότητα του συστήματος credit scoring που χρησιμοποιείται από τον Όμιλο Alpha Bank, εάν επήλθαν αλλαγές σε αυτό μετά την οικονομική κρίση και ποια ήταν και είναι η πορεία (ανοδική ή καθοδική) των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στο πρώτο μέρος της εργασίας γίνεται μια σύντομη αναφορά στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, το πώς ξεκίνησε από τις ΗΠΑ το 2007 και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο, η περίπτωση της Ελλάδας, τα αποτελέσματά της και το τι μπορεί να γίνει για να αντιμετωπιστεί. Στο δεύτερο μέρος γίνεται αναφορά στο τραπεζικό σύστημα και την εποπτεία του (Βασιλεία Ι και Βασιλεία ΙΙ), στους τραπεζικούς κινδύνους, στην αξιολόγηση πιστωτικού κινδύνου και τέλος στα βασικά υποδείγματα μέτρησης πιστωτικού κινδύνου. Το τρίτο μέρος της εργασίας αποτελείται από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε με ερωτηματολόγια στον Όμιλο Alpha Bank για το πώς επηρεάστηκε η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας από την οικονομική κρίση. Το θέμα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αφορά όλους μας αφού με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, όλοι έχουμε οικονομική και επαγγελματική δραστηριότητα. Σαν ενεργά όντα μέσα στην κοινωνία δεχόμαστε τις επιδράσεις από τις οικονομικές αλλαγές που πραγματοποιούνται, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό με τη χρηματοπιστωτική κρίση που έχει ξεσπάσει.
Keywords: Οικονομική κρίση
Credit scoring
Πιστοληπτική ικανότητα
Πιστωτικός κίνδυνος
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2013.
Appears in Collections:ΠΜΣ Λογιστική Φορολογία και Χρηματοοικονομική Διοίκηση (M)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
SamarentsiIordanaStellaMsc2013.pdf2.51 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons