Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/15759
Συγγραφέας: Κουιμτζής, Απόστολος
Τίτλος: Δυναμικές ιδιότητες και έλεγχος αιτιότητας χρονολογικών σειρών πρώτων υλών: η περίπτωση αργού πετρελαίου και χρυσού.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2013
Τμήμα: Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων
Επόπτης Καθηγητής: Κύρτσου, Κατερίνα
Περίληψη: Οι προθεσμιακές αγορές αργού πετρελαίου και χρυσού ως οι πιο αντιπροσωπευτικές στον τομέα των πρώτων υλών, επιλέχθηκαν για να διερευνηθούν για φαινόμενα μη-γραμμικότητας. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε έλεγχος γραμμικής ανεξαρτησίας των Diks & Panchenko (2007) σε κάθε μία ξεχωριστά, για την περίοδο 1986-2012, προκειμένου να διαπιστωθεί πότε οι τιμές παρουσίασαν μη-γραμμική εξάρτηση. Παράλληλα οι δυο αγορές εξετάστηκαν για γραμμική και μη-γραμμική αιτιότητα κατά Granger με υπόδειγμα VAR και με μη-παραμετρικό έλεγχο των Diks & Panchenko (2006) αντίστοιχα, ενώ συμπληρωματικά η ίδια ανάλυση πραγματοποιήθηκε και μεταξύ των αποδόσεων του αργού πετρελαίου και της μετοχής της Exxon Mobil για την περίοδο 2004-2012. Τα αποτελέσματα της μονομεταβλητής ανάλυσης δείχνουν απόρριψη του ελέγχου για τις αποδόσεις του αργού πετρελαίου μετά από εξωγενή σοκ, ενώ για το χρυσό η μη-γραμμική εξάρτηση προκύπτει κυρίως κατά τις αλλαγές στη μεταβλητότητα της χρονοσειράς. Οι έλεγχοι αιτιότητας φανερώνουν ότι στα έτη που συνέβησαν παγκόσμιας εμβέλειας γεγονότα υπάρχει κατά κανόνα γραμμική αιτιότητα από το αργό πετρέλαιο στο χρυσό, ενώ έντονες ενδείξεις μη-γραμμικής ανάδρασης παρουσιάζονται κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης του 2008-2009 και στα δύο ζευγάρια αποδόσεων που εξετάστηκαν.
Λέξεις Κλειδιά: Πετρέλαιο
Χρυσός
Αιτιότητα
Μη-γραμμικότητα
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2013.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΔΠΜΣ Διοίκηση Επιχειρήσεων (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
KouimtzisApostolosMsc2013.pdf5.08 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons