Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/15649
Συγγραφέας: Πασσάδης, Σπυρίδων
Τίτλος: Μια εμπειρική προσέγγιση για το ρόλο της παραοικονομιας και της διαφθοράς στην Ελλάδα: οι προοπτικές παραμονής της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2013
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας
Επόπτης Καθηγητής: Μπιτζένης, Αριστείδης
Περίληψη: Η παρούσα διπλωματική εργασία ασχολείται με το θέμα της παραοικονομίας και της διαφθοράς γιατί παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της οικονομικής κρίσης στην οποία διέρχεται η χώρα. Μετά την βιβλιογραφική ανασκόπηση και τον εννοιολογικό προσδιορισμό των φαινομένων αυτών, γίνεται αναφορά στους τρόπους αντιμετώπισης των φαινομένων της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της αδήλωτης εργασίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η οικονομική κρίση φανέρωσε την αδυναμία του ελληνικού οικονομικού και πολιτικού συστήματος, στο να λειτουργεί αρμονικά μέσα στη ζώνη του Ευρώ. Αν και κανένας σύμφωνα με την συνθήκη ίδρυσης της ΟΝΕ δεν μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη, η έξοδος από την κρίση εξαρτάται κυρίως από τις προσπάθειες της ίδιας της Ελλάδας για αύξηση του ΑΕΠ της, και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της, ώστε να δημιουργήσει εμπορικά πλεονάσματα που να μπορούν να επαναφέρουν το εξωτερικό χρέος σε μια καθοδική πορεία σε βάθος χρόνου. Τα συμπεράσματα ελλήνων και ξένων ερευνητών για το μέγεθος της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, επαληθεύονται από την έρευνα που έγινε πάνω σ’ αυτά τα θέματα. Χρησιμοποιείται στην εργασία σχετική βιβλιογραφία καθώς και δομημένο ερωτηματολόγιο το οποίο μοιράστηκε στα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Θεσσαλονίκης και χρησιμοποιείται στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι απαιτείται από το κράτος να λάβει μέτρα τα οποία άπτονται της πολιτικής βούλησης, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των φορολογουμένων, να ενισχυθούν οι πιθανότητες φορολογικού ελέγχου και η αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού.
Λέξεις Κλειδιά: Παραοικονομία
Φοροδιαφυγή
Διαφθορά
Οικονομική κρίση
Αδήλωτη εργασία
Φοροαποφυγή
Φορολογική ηθική
Εισφοροδιαφυγή
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2013.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας, Επιχειρηματικότητας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
PassadisSpyridonMsc2013.pdf5.27 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.