Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/15632
Συγγραφέας: Κατσιαμάκη, Σωτηρία
Τίτλος: Η επίδραση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας στη λειτουργία μουσείων: η περίπτωση του Βυζαντινού μουσείου Καστοριάς.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2013
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική
Επόπτης Καθηγητής: Στειακάκης, Εμμανουήλ
Περίληψη: Ερέθισμα για την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος αποτέλεσε η διαπίστωση της μη ικανοποιητικής προσέλευσης του κοινού στο Βυζαντινό μουσείο της πόλης της Καστοριάς, αν και φαινομενικά έχει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα στην αγορά, καθώς αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πολιτισμικές μονάδες στην Ελλάδα, εξαιτίας της μοναδικότητας των εκθεμάτων της. Με βάση την παραπάνω διαπίστωση θα ερευνήσουμε σε βάθος τις αιτίες που οδηγούν το μουσείο σε αυτήν την κατάσταση, που κατά τη γνώμη μου είναι κυρίως επικοινωνιακές, καθώς λείπει μια συστηματική προσπάθεια προσέλκυσης του κοινού, και αυτό εξαιτίας της παντελής έλλειψης, άρα και χρήσης, τεχνολογικών μέσων. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να μελετήσει τις νέες τεχνολογίες που εντάχθηκαν στις εκθέσεις των μουσείων, τόσο σε Αμερική και Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα, με συγκεκριμένα παραδείγματα. Επίσης, θα επικεντρωθεί στην επικοινωνιακή δράση του Βυζαντινού Μουσείου Καστοριάς και θα εντοπίσει τα κενά της σε σχέση με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της τοπικής κοινωνίας, αλλά και γενικότερα τις αιτίες που οδηγούν στην απουσία του κοινού από το μουσείο. Για να πραγματοποιηθεί αυτό, προβήκαμε σε έρευνα του κοινού, των προτιμήσεων και των απόψεών του για το Βυζαντινό μουσείο Καστοριάς. Επίσης, χαράξουμε μία πρότυπη επικοινωνιακή στρατηγική με την ανάπτυξη συγκεκριμένων επικοινωνιακών δράσεων βασισμένων στις ιδιαιτερότητες της πολιτισμικής μονάδας αλλά και των αναγκών του κοινού. Τέλος, διατυπώνονται τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η έρευνα, καθώς και ορισμένες σκέψεις που ενδεχομένως, θα βοηθήσουν.
Λέξεις Κλειδιά: Βυζαντινό μουσείο Καστοριάς
νέες τεχνολογίες
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2013.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:Π.Μ.Σ. στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
KatsiamakiSotiriaMsc2013.pdf5.43 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.