Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/15582
Συγγραφέας: Αλεξίου, Μαρία
Τίτλος: Εισαγωγές, εξαγωγές, οικονομική ανάπτυξη: έλεγχος οικονομετρικού υποδείγματος για την Πολωνία την περίοδο 1980-2016 και αξιολόγηση αποτελεσμάτων.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2012
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική
Επόπτης Καθηγητής: Δριτσάκης, Νικόλαος
Περίληψη: Η εργασία αυτή προσπαθεί να αναλύσει τη σχέση εισαγωγών, εξαγωγών και οικονομικής ανάπτυξης χρησιμοποιώντας ένα υπόδειγμα για την Πολωνία την περίοδο 1980-2016. Αρχικά περιγράφονται οι έννοιες των μεταβλητών του υποδείγματος και ακολουθεί η βιβλιογραφική ανασκόπηση όπου γίνεται περιγραφή και αξιολόγηση διάφορων οικονομικών θεωριών που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Στη συνέχεια γίνεται η εκτίμηση του οικονομετρικού υποδείγματος μέσω της μεθόδου των ελαχίστων τετραγώνων (OLS). Κάνουμε τον έλεγχο των πρόσημων, τον έλεγχο των συντελεστών με την t και την f κατανομή και στη συνέχεια τους διαγνωστικούς ελέγχους και τους ελέγχους σταθερότητας του υποδείγματος. Μελετάμε την στασιμότητα της χρονικής μας σειράς και με τους δύο ελέγχους (γραφικών παραστάσεων και μοναδιαίας ρίζας). Γίνεται ανάλυση της συνολοκλήρωσης, όπως αυτή προτάθηκε από τους Engle-Granger και γίνεται περαιτέρω ο έλεγχος του Johansen. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μακροχρόνια σχέση ισορροπίας μεταξύ των εισαγωγών, των εξαγωγών και της οικονομικής ανάπτυξης. Επομένως προχωράμε στην εφαρμογή της μεθοδολογίας του μοντέλου διόρθωσης λαθών για να προσδιοριστεί και να εκτιμηθεί η τυχόν βραχυχρόνια σχέση μεταξύ των τριών μεταβλητών. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει βραχυχρόνια σχέση μεταξύ των εξεταζομένων μεταβλητών. Τέλος, προσδιορίστηκαν οι σχέσεις αιτιότητας κατά Granger ανάμεσα στις μεταβλητές του μοντέλου, όπου δεν διαπιστώθηκε ύπαρξη αιτιώδους σχέσης.
Λέξεις Κλειδιά: Εισαγωγές
Εξαγωγές
Ανάπτυξη
Συνολοκλήρωση
Αιτιότητα
Στασιμότητα
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2012.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:Π.Μ.Σ. στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
AlexiouMariaMsc2012.pdf970 kBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons