Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/15359
Συγγραφέας: Χαχούδη, Αργυρώ
Τίτλος: Διερεύνηση της ανάπτυξης των σημασιολογικών κατηγοριών σε ελληνόπουλα τυπικής ανάπτυξης ηλικίας 6 μηνών ως 3,6 ετών.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2012
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής
Επόπτης Καθηγητής: Γουδήρας, Δημήτρης
Περίληψη: Η παρούσα εργασία αφορά την ανάπτυξη του λεξιλογίου ελληνόπουλων τυπικής ανάπτυξης ηλικίας 6 μηνών ως 3,6 ετών. Ειδικότερα μελετάται η διαμόρφωση της κατανόησης και της έκφρασης 16 σημασιολογικών κατηγοριών που συμπεριλαμβάνονται στο ερωτηματολόγιο CYLEX σε σχέση με την ηλικία και το φύλο των παιδιών. Το δείγμα της έρευνας αποτελείται από 186 νήπια, τα οποία προέρχονται από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και είναι χωρισμένα σε 6 ηλικιακές ομάδες. Απώτερος στόχος είναι η προσαρμογή του ερωτηματολογίου CYLEX στον ελληνικό πληθυσμό, προκειμένου να επιτευχθεί η πρώιμη ανίχνευση προβλημάτων λόγου και ομιλίας και η αποκατάστασή τους πριν την έναρξη της σχολικής φοίτησης. Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν την ύπαρξη σημαντικών διαφορών στην ανάπτυξη των επιμέρους κατηγοριών ανάμεσα στα δύο φύλα, στις 14 από τις 16 κατηγορίες του ερωτηματολογίου. Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι σημασιολογικές κατηγορίες αναπτύσσονται διαφορετικά στα δύο είδη λεξιλογίων (δεκτικό και εκφραστικό), καθώς επίσης και ότι συναντώνται διαφοροποιήσεις μεταξύ των ηλικιακών ομάδων ακόμη και στο ίδιο είδος λεξιλογίου.
Λέξεις Κλειδιά: Σημασιολογικές κατηγορίες
Ανάπτυξη λεξιλογίου
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2012.
Δικαιώματα: Το ηλεκτρονικό αντίτυπο της διπλωματικής αποδεσμεύτηκε μετά τις 26/2/2015.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
ChachoudiArgyroMsc2012.pdf1.17 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons