Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/15336
Συγγραφέας: Παλατίδης, Σταύρος
Τίτλος: Αφγανιστάν. Η ανάγκη αλλαγής στρατηγικής των ΗΠΑ και οι επιπτώσεις από την πιθανή αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων τους.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2012
Τμήμα: Πρόγραμμα Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Διεθνείς Σπουδές
Επόπτης Καθηγητής: Καρβουναράκης, Θεοδόσιος
Περίληψη: Ο σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να εξετάσει τη βέλτιστη στρατηγική των ΗΠΑ για τη διευθέτηση του Αφγανικού προβλήματος, σε συνδυασμό με τις συνέπειες που θα προκύψουν σε ενδεχόμενη αποχώρηση τους από τη χώρα. Η στρατηγική των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν, θα εξετασθεί ως μέρος της συνολικής στρατηγικής τους για την Ασία. Κατά κύριο λόγο μέσα από τη στρατηγική ανάλυση της Ασίας, επιζητείται, μια κατά το δυνατόν πληρέστερη εικόνα του Αφγανικού προβλήματος Κατά δεύτερο λόγο η μελέτη προσπαθεί να εξηγήσει τις στρατηγικές επιδιώξεις των λοιπών δρώντων, καθώς και τον τρόπο που αυτές επηρεάζουν τη σταθερότητα της περιοχής. Τέλος η μελέτη επιδιώκει μέσα από την περιπτωσιολογική μελέτη της επικείμενης στρατιωτικής αποχώρησης των ΗΠΑ, να σκιαγραφήσει το πολιτικό μέλλον του Αφγανιστάν, καθώς και τους καθοριστικούς παράγοντες που θα παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση του. Το τελευταίο αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σπουδαιότητα καθώς τα τελευταία χρόνια των συγκρούσεων έχει παρατηρηθεί σημαντική ανάκαμψη των Ταλιμπάν. Έχοντας καταφέρει να προσεταιρισθούν αρκετούς πολέμαρχους που δεν ανήκουν στη φυλή των Παστούν οι Ταλιμπάν αναβαθμίζουν βαθμιαία τη δυναμική τους ως πιθανοί διεκδικητές της εξουσίας σε ένα νέο γύρο πολεμικής αντιπαράθεσης.
Λέξεις Κλειδιά: Αφγανιστάν
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2012.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Διεθνείς Σπουδές (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
PalatidisStaurosMsc2012.pdf545.28 kBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons