Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/15291
Author: Τσόπελου, Νικολέτα
Title: Η ποιότητα του εσωτερικού ελέγχου σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των επιχειρήσεων: η περίπτωση των οικογενειακών και μη οικογενειακών επιχειρήσεων του Χ.Α.Α.
Date Issued: 2012
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Στρατηγική Διοικητική Λογιστική και Χρηματοοικονομική Διοίκηση για Στελέχη Επιχειρήσεων
Supervisor: Κουσενίδης, Δημήτριος
Abstract: Ο εσωτερικός έλεγχος αποτελεί μία ανεξάρτητη και συμβουλευτικής φύσης διαδικασία, η οποία εμπεριέχει όλες εκείνες τις λειτουργίες που υποστηρίζουν έναν οργανισμό προς την επίτευξη των στόχων του, μέσω της διευκόλυνσης της αποτελεσματικής και αποδοτικής του λειτουργίας. Στα πλαίσια της σύγχρονης εταιρικής διακυβέρνησης, ο εσωτερικός έλεγχος αποτελεί μία βαρύνουσας σημασίας διαδικασία, η οποία παράλληλα κατέστη υποχρεωτική την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα για τις εισηγμένες εταιρίες, με σκοπό την ενίσχυση της ποιότητας των συναλλαγών και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των κεφαλαιαγορών. Παράλληλα, η ποιότητα του εσωτερικού ελέγχου εξαρτάται από τη δράση διάφορων μεταβλητών, ένα εκ των οποίων είναι και η μορφή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των επιχειρήσεων. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η παρουσίαση του θεωρητικού πλαισίου που διέπει τον εσωτερικό έλεγχο στις σύγχρονες επιχειρήσεις στα πλαίσια της εταιρικής διακυβέρνησης, καθώς και η διερεύνηση των χαρακτηριστικών του σε 80 ελληνικές εισηγμένες επιχειρήσεις, ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα αναφορικά με τυχόν διαφοροποιήσεις που υφίστανται σχετικά με την αντίστοιχη μορφή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, όλες οι εξεταζόμενες επιχειρήσεις συμμορφώνονται με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, διατηρώντας ανεξάρτητο εσωτερικό ελεγκτή, αν και μικρές διαφορές παρατηρούνται σε ορισμένα στοιχεία του εφαρμοζόμενου εσωτερικού ελέγχου.
Keywords: Εσωτερικός έλεγχος
Οικογενειακές επιχειρήσεις
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2012.
Appears in Collections:ΠΜΣ Λογιστική Φορολογία και Χρηματοοικονομική Διοίκηση (M)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TsopelouNikoletaMsc2012.pdf10.62 MBAdobe PDFView/Open


Items in Psepheda are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.