Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/15278
Συγγραφέας: Παρταλης, Αναστάσιος
Τίτλος: «ELENXIS» – Ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Ελεγκτικών Υπηρεσιών, ως ένα νέο αξιόπιστο και σύγχρονο εργαλείο στόχευσης, διαχείρισης και διενέργειας φορολογικών ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών, στα πλαίσια αντιμετώπισης του σύγχρονου οικονομικού εγκλήματος και της φοροδιαφυγής.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2012
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Εφαρμοσμένη Λογιστική και Ελεγκτική
Επόπτης Καθηγητής: Παπαναστασίου, Ιωάννης
Περίληψη: Το Υπουργείο Οικονομικών μέσα στα πλαίσια του επιχειρησιακού πλάνου του έργου «Ανάπτυξη Επιχειρησιακής Λύσης και Κεντρικής Πληροφοριακής Υποδομής για το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Ελεγκτικών Υπηρεσιών (ΟΠΣΕΥ)» και όλες οι εμπλεκόμενες σε αυτές τις δράσεις Ελεγκτικές Υπηρεσίες, έχει αποφασίσει να υλοποιήσει το «ELENXIS». Ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα μέσω του οποίου θα βελτιωθεί η αποδοτικότητα των ελέγχων, θα μειωθεί η φοροδιαφυγή, θα βελτιωθεί το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ελεγχόμενους πολίτες, θα βελτιωθεί το εργασιακό περιβάλλον των ελεγκτών και θα αναπτυχθεί το ανθρώπινο δυναμικό του Υπουργείου μέσω της εκμάθησης και χρήσης νέων προηγμένων τεχνολογιών. Για να υλοποιηθούν οι άνω σκοποί του Υπουργείου Οικονομικών χρειάζεται το ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει υπηρεσίες να επιμορφωθεί στη χρήση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ώστε αυτό να τεθεί επιτυχώς σε παραγωγική λειτουργία σταδιακά ανάλογα με το ρυθμό επιμόρφωσης. Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα «ELENXIS» εφαρμόζοντας τα κατάλληλα σενάρια, στρατηγικές και κανόνες, στοχεύει, μοριοδοτεί και αναδεικνύει τις υποψήφιες για έλεγχο υποθέσεις. Όπως θεσπίστηκε πρόσφατα με το άρθρο 80 του νόμου 3842/2010, η επιλογή των προς έλεγχο υποθέσεων (φορολογικοί έλεγχοι) γίνεται με τη χρησιμοποίηση μεθόδων ανάλυσης κινδύνου/παραβατικότητας με τη χρήση του υποσυστήματος της Στόχευσης όπως θα αναλύσουμε παρακάτω και οι οποίες βασίζονται: σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως νομική μορφή, κατηγορία βιβλίων ΚΒΣ, επικινδυνότητα ή παραβατικότητα του κλάδου δραστηριότητας, παραβάσεις, δεδομένα διασταυρώσεων κλπ, σε οικονομικά δεδομένα, όπως ακαθάριστα έσοδα, δαπάνες, Κ.Κ. ή ζημίες, ΜΣΚΚ, δεδομένα δηλώσεων, καθώς και διαθέσιμα στοιχεία από βάσεις δεδομένων, στατιστική ανάλυση, εφαρμογή τεχνικών εξόρυξης δεδομένων και άλλες πηγές πληροφοριών, σε χωροταξικά και χρονικά δεδομένα, όπως τόπος παραγωγής και διακίνησης, εποχιακές δραστηριότητες και τοπικές ιδιαιτερότητες. Οι ελεγκτές των Φορολογικών Ελεγκτικών Υπηρεσιών θα πρέπει να είναι σε θέση να διενεργούν τα βήματα όλων των ειδών φορολογικών ελέγχων με την υποστήριξη του υποσυστήματος της Διενέργειας. Θα μπορούν να καταγράφουν με συστηματοποιημένο τρόπο τα αποτελέσματα των ελέγχων μέσω του υποσυστήματος της Διαχείρισης, τέλος να δημιουργούν πρότυπα έγγραφα που θα περιγράφουν όλη τη διαδικασία του ελέγχου με σκοπό τη διαφάνεια.
Λέξεις Κλειδιά: Φορολογικές ελεγκτικές υπηρεσίες
Στόχευση
Διαχείριση
Διενέργεια
Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Ελεγκτικών Υπηρεσιών
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2012.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Εφαρμοσμένη Λογιστική & Ελεγκτική (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
PartalisAnastasiosMsc2012.pdf6.25 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons