Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/15270
Author: Καστρινός, Σώζων
Title: Λογιστική αντιμετώπιση ενσώματων περιουσιακών στοιχείων βάση Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, σύγκριση με Ελληνικό Γενικό Λογιστικό Σχέδιο.
Date Issued: 2012
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Στρατηγική Διοικητική Λογιστική και Χρηματοοικονομική Διοίκηση για Στελέχη Επιχειρήσεων
Supervisor: Νεγκάκης, Χρήστος
Abstract: Τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα έχουν σαν σκοπό την ομοιόμορφη παρουσίαση των αποτελεσμάτων και της οικονομικής θέσης κάθε επιχείρησης. Η μεγάλη αξία των Δ.Λ.Π. οφείλεται στη διεθνή συναίνεση που απαιτείται για την εξέλιξή τους. Παρότι η επίσημη εφαρμογή τους άρχισε από το 2005 και μόνο για τις εισηγμένες σε Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εταιρείες με βάση τον Κανονισμό 1606/2002 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το σύνολο του αναπτυγμένου σήμερα κόσμου τα εφαρμόζει σε σημαντικό βαθμό. Στόχος της εργασίας είναι η κατανόηση της εφαρμογής των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων και των αλλαγών που αυτά επιφέρουν στην αποτίμηση των ενσώματων περιουσιακών στοιχείων και κατ' επέκταση στα αποτελέσματα. Στο πλαίσιο αυτό, αναλύονται τα σχετικά πρότυπα και γίνεται μια επισκόπηση και αντιπαράθεση της Ελληνικής Νομοθεσίας και των βασικών διαφορών που η υιοθέτηση τους αποφέρει. Η εφαρμογή των Δ.Λ.Π. στη χώρα μας δίνει την ευκαιρία αλλαγής φιλοσοφίας στη λογιστική επιστήμη ,που μέχρι σήμερα προσανατολιζόταν στις φορολογικές ανάγκες των επιχειρήσεων. Σημαντικό αποτέλεσμα της εφαρμογής τους είναι η αύξηση του βαθμού συγκρισιμότητας των Οικονομικών Καταστάσεων και κατ' επέκταση η αξιοπιστία και η χρησιμότητά τους, ενώ βασικό στοιχείο της φιλοσοφίας τους είναι η ουσία υπεράνω του τύπου. Μελλοντικό στοίχημα αποτελεί η εφαρμογή τους και από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Keywords: Πάγια
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2012.
Appears in Collections:ΠΜΣ Λογιστική Φορολογία και Χρηματοοικονομική Διοίκηση (M)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
KastrinosSozonMsc2012.pdf2.87 MBAdobe PDFView/Open


Items in Psepheda are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.