Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/15257
Συγγραφέας: Τρίκου, Ειρήνη
Τίτλος: Η ετοιμότητα των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην ανίχνευση και αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2012
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής
Επόπτης Καθηγητής: Γουδήρας, Δημήτριος
Περίληψη: Οι Μαθησιακές Δυσκολίες είναι η πολυπληθέστερη και από τις πιο πολυσύνθετες κατηγορίες Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών. Οι μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες φοιτούν στο γενικό σχολειό και με την λήψη κατάλληλων εκπαιδευτικών παρεμβάσεων εξασφαλίζουν μια ομαλή ακαδημαϊκή πορεία. Προκύπτει όμως το ερώτημα κατά πόσο οι εκπαιδευτικοί του Γενικού σχολείου, ειδικά της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, είναι έτοιμοι να εντοπίσουν τους μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες και να ανταποκριθούν στις εκπαιδευτικές τους ανάγκες. Στην παρούσα εργασία εξετάστηκαν η εκπαίδευση, η κατάρτιση, οι στάσεις, οι πρακτικές και οι επιμορφωτικές ανάγκες 111 εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αναφορικά με την ανίχνευση και αντιμετώπιση των Μ. Δ.. Επιπλέον, εξετάστηκε αν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις επιμορφωτικές ανάγκες, στις στάσεις και στις πρακτικές των εκπαιδευτικών, με και χωρίς επάρκεια στην Ειδική αγωγή, αναφορικά με την αντιμετώπιση των Μ.Δ. στην γενική τάξη Από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων προέκυψε ότι οι εκπαιδευτικοί της έρευνάς μας έχουν λάβει ελάχιστη εκπαίδευση και επιμόρφωση σε θέματα Ε.Ε.Α. και νοιώθουν ανασφαλείς και ανεπαρκείς να ανταποκριθούν στον ρόλο τους όταν αντιμετωπίζουν μαθητές με Μ.Δ..Ωστόσο, διαφάνηκε θετική προδιάθεση από μέρους τους απέναντι στην φοίτηση μαθητών με Μ. Δ. στην γενική τάξη. Αξιοσημείωτες διαφορές προέκυψαν περισσότερο στις στάσεις και στις πρακτικές που χρησιμοποιούν οι δυο ομάδες εκπαιδευτικών παρά στις επιμορφωτικές τους ανάγκες που είναι ίδιες αλλά εκφράζονται πιο έντονα από την ομάδα των εκπαιδευτικών με επάρκεια στην Ειδική Αγωγή.
Λέξεις Κλειδιά: Ετοιμότητα εκπαιδευτικών
Μαθησιακές δυσκολίες
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2012.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
TrikouEiriniMsc2012.pdf860.49 kBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons