Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/15167
Συγγραφέας: Βέντζιου, Βασιλική
Τίτλος: Αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας επιχειρήσεων που τηρούν Βιβλία Α΄ και Β' κατηγορίας, στο πλαίσιο της ελληνικής πραγματικότητας.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2012
Τμήμα: Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων
Επόπτης Καθηγητής: Παπαδόπουλος, Δημήτριος Λ.
Περίληψη: Ο κύριος κορμός της Ελληνικής οικονομίας αποτελείται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις με Βιβλία Β κατηγορίας (ΚΒΣ), οι οποίες αποτελούν το αντικείμενο της παρούσας εργασίας. Με αντικειμενικό στόχο την παρουσίαση ζητημάτων που άπτονται της χρηματοοικονομικής ανάλυσης των επιχειρήσεων που τηρούν Βιβλία Β’ κατηγορίας, η θεματολογία αναπτύσσεται σε τρεις επιμέρους ενότητες. Αρχικά παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά και οι ιδιαιτερότητες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και παρατίθεται το περίγραμμα του νομικού και φορολογικού καθεστώτος στο οποίο υπόκεινται. Στη συνέχεια, με δεδομένο τον έντονα προσωπικό τους χαρακτήρα και τις δυσχέρειες διερεύνησης της οικονομικής τους κατάστασης λόγω του ατελούς χαρακτήρα των λογιστικών τους στοιχείων, παρουσιάζονται τα εργαλεία και τα κριτήρια (ποσοτικά και ποιοτικά) που χρησιμοποιούν τα Τραπεζικά Ιδρύματα στην Ελλάδα προκειμένου να αξιολογήσουν την πιστοληπτική ικανότητα των επιχειρήσεων αυτών κατά το στάδιο της δανειοδότησής τους. Γίνεται αναφορά στις αλλαγές που επέφερε η εφαρμογή των διατάξεων της Συνθήκης Βασιλείας ΙΙ και στις προκλήσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις Τράπεζες στα νέα δεδομένα. Τέλος, αναγνωρίζοντας ότι για την επιβίωση και την οικονομική ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση της εθνικής οικονομίας απαιτείται η ύπαρξη ενός περιβάλλοντος που ευνοεί την επιχειρηματική δραστηριότητα, γίνεται μια προσπάθεια επισκόπησης των αναπτυξιακών κινήτρων που θεσμοθετήθηκαν, του σημερινού πλαισίου στήριξης της κατηγορίας των επιχειρήσεων αυτών και των μέτρων που πρέπει να παρθούν για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.
Λέξεις Κλειδιά: Πιστοληπτική ικανότητα
Επιχειρήσεις
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2012.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΔΠΜΣ Διοίκηση Επιχειρήσεων (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
VentziouVasilikiMsc2012.pdf667.69 kBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.