Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/14916
Συγγραφέας: Γκόγκου, Όλγα
Τίτλος: Η επίδραση της φορολόγησης σε βασικά μακροοικονομικά μεγέθη της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιταλίας: μια συγκριτική ανάλυση.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2012
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική
Επόπτης Καθηγητής: Κάτος, Αναστάσιος Β.
Περίληψη: Η παγκόσμια οικονομική κρίση που διανύουμε και ιδιαίτερα στην Ευρώπη ήταν το έναυσμα για αντιπαράθεση οικονομικών στοιχείων μιας χώρα του νότου με μια χώρα του βορά. Στα πλαίσια αυτά σκοπός της εργασίας αυτής είναι η δημιουργία υποδειγμάτων για το Ηνωμένο Βασίλειο της Μ. Βρετανίας και την Ιταλία προκειμένου να εξετασθεί η συμπεριφορά της κατανάλωσης σε συνάρτηση με το εισόδημα και των φόρων, η συμπεριφορά της επένδυσης σε συνάρτηση με το εισόδημα και τους φόρους και τέλος η συμπεριφορά των δημόσιων δαπανών σε συνάρτηση των φόρων. Για την ανάλυση και παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων χρησιμοποιείται το Eviews. Αρχικά, γίνεται εκτίμηση τόσο κάθε εξίσωσης ξεχωριστά με τη μέθοδο O.L.S όσο και σαν σύστημα με τη μέθοδο των 2SLS με αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα. Στη συνέχεια, γίνεται προσομοίωση του υποδείγματος που φανερώνει καλή προγνωστική ικανότητα και ανάλυση της ευαισθησίας του, που μας δείχνει ότι όλες οι ενδογενείς μεταβλητές επέρχονται σε ένα επίπεδο ισορροπίας μετά την περίοδο διατάραξης της μιας εξωγενούς μεταβλητής. Με τη βοήθεια του πακέτου E views, του οποίου σκοπός είναι η ανάλυση των οικονομικών δεδομένων, γίνεται η παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε γραφική μορφή και η κατασκευή οικονομετρικών υποδειγμάτων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάλυση της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση μίας χώρας. Επίσης εκτιμούμε την προτιμώμενη συνάρτηση με τη μέθοδο ελαχίστων τετραγώνων (OLS) και προχωρούμε σε κάποια διαγνωστικά τεστ. Χρησιμοποιώντας τα μοντέλα αυτά, με την βοήθεια της προσομοίωσης, και της ανάλυσης ευαισθησίας μελετήσαμε την ευαισθησία των μεταβλητών που μας ενδιαφέρουν, όταν αλλάζουν τα δεδομένα της οικονομίας, με την βοήθεια σεναρίων. Συμπεράναμε ότι οι μεταβολές που προκύπτουν δεν είναι σε όλες τις χώρες ακριβώς οι ίδιες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η συγκριτική ανάλυση των μακροοικονομικών μοντέλων που κατασκευάστηκαν για κάθε χώρα. Με την βοήθεια αυτής της σύγκρισης συμπεράναμε ότι οι παράγοντες που προσδιορίζουν την κατανάλωση, τις επενδύσεις και τις δημόσιες δαπάνες σε καθεμία από τις χώρες αυτές μπορεί να έχουν κάποιες ομοιότητες μεταξύ τους, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν διαφορές στην διάρθρωση των οικονομιών των χωρών, οι οποίες δεν επιτρέπουν την εφαρμογή μίας κοινής οικονομικής πολιτικής.
Λέξεις Κλειδιά: Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν
Εισόδημα
Ιδιωτική κατανάλωση
Ιδιωτική επένδυση
Φόροι εισοδήματος
Δημόσιες δαπάνες
Μέθοδος ελαχίστων τετραγώνων
OLS
2SLS
Δημοσιονομική και Νομισματική Πολιτική
Βρετανία
Ιταλία
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2012.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:Π.Μ.Σ. στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
GkogkouOlgaMsc2012.pdf1.33 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons