Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/14824
Συγγραφέας: Αναγνωστάκης, Παναγιώτης
Τίτλος: Κλινικά πληροφοριακά συστήματα και επιδρώντες στην εφαρμογή τους στα νοσηλευτικά ιδρύματα: μελέτη περίπτωσης του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2012
Τμήμα: Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων
Επόπτης Καθηγητής: Φραγκοπούλου-Μάνθου, Βασιλική
Περίληψη: Η ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών πληροφοριακών συστημάτων στη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην ελάττωση των λαθών, στη βελτίωση της παρεχόμενης ποιότητας περίθαλψης και στον περιορισμό του κόστους λειτουργίας τους. Το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαίδευσης, ως το δεύτερο τη τάξει στρατιωτικό νοσοκομείο, παρότι πρόσφατα μεταφέρθηκε σε νεόδμητες, σύγχρονες εγκαταστάσεις, παρουσιάζει χαμηλή υιοθέτηση πληροφοριακών συστημάτων. Η παρούσα έρευνα θέτει ως σκοπό την καταγραφή των διαδικασιών που ακολουθούνται στο νοσοκομείο και την υποστήριξη ή μη των διαδικασιών αυτών από πληροφοριακά συστήματα. Στη συνέχεια γίνεται προσπάθεια να εντοπιστούν οι λόγοι για τους οποίους το νοσοκομείο δεν έχει υποστηρίξει τη λειτουργία του με πληροφοριακά συστήματα, καθώς και τρόποι που θα οδηγήσουν στην υιοθέτηση και απρόσκοπτη εφαρμογή νέων τεχνολογιών. Ως ερευνητική μέθοδος επιλέχθηκε η μελέτη περίπτωσης και ως κύριο ερευνητικό εργαλείο οι συνεντεύξεις με εργαζόμενους στο νοσοκομείο. Η έρευνα επαληθεύει την αρχική υπόθεση ότι το νοσοκομείο παρουσιάζει χαμηλή υποστήριξη από πληροφοριακά συστήματα. Οι κυριότεροι λόγοι που διαμόρφωσαν την παρούσα κατάσταση είναι ανθρώπινης – εργασιακής και οργανωσιακής φύσεως, αν και τα τελευταία χρόνια έχουν επηρεάσει εξίσου και χρηματοοικονομικοί παράγοντες. Σε κάποιο βαθμό έχει επηρεάσει και ο στρατιωτικός χαρακτήρας του νοσοκομείου. Ως μέτρα αναστροφής της υπάρχουσας κατάστασης, προτείνονται από τους ερωτώμενους τα συνεχή αιτήματα προς τη διοίκηση για υιοθέτηση πληροφοριακών συστημάτων, οι ομαδικές προσπάθειες και η συμμετοχή του προσωπικού στο σχεδιασμό και εφαρμογή των πληροφοριακών συστημάτων. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο ρόλο της διοίκησης, η οποία πρέπει όχι μόνο να συντονίζει τις ενέργειες, αλλά και να επιβάλλει τη χρήση των νέων συστημάτων.
Λέξεις Κλειδιά: Υγεία
Κλινικά πληροφοριακά συστήματα
Μελέτη περίπτωσης
Νοσοκομείο
Health
Clinical information systems
Case study
Hospital
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2012.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΔΠΜΣ Διοίκηση Επιχειρήσεων (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
AnagnostakisPanagiotisMsc2012.pdf2.75 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.