Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/14811
Συγγραφέας: Δήμου, Γεώργιος
Τίτλος: Το bullying στο δημοτικό σχολείο, σε παιδιά από οικογένειες μεταναστών από την Αλβανία και την Πρώην Σοβιετική Ένωση.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2012
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής
Επόπτης Καθηγητής: Γουδήρας, Δημήτριος
Περίληψη: Στην ελληνική κοινωνία αυξάνεται ολοένα, το ποσοστό των μαθητών της πρω-τοβάθμιας εκπαίδευσης που προέρχονται από οικογένειες μεταναστών. Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν να διερευνήσει εάν υπάρχουν διαφορές στην εμπλοκή σε κα-ταστάσεις σχολικού εκφοβισμού (bullying) ανάμεσα σε μαθητές δημοτικού που προέρχονται από την Αλβανία και την ΠΣΕ και σε γηγενείς μαθητές. Επιμέρους στό-χος της έρευνας ήταν να εξετάσει εάν η ύπαρξη τυχόν διαφορών σχετίζεται με πιθανές διαφορές σε ορισμένες διαστάσεις της αυτοεκτίμησης. Το δείγμα της έρευνας α-ποτέλεσαν 249 (Ν = 249, 130 αγόρια, 119 κορίτσια) μαθητές της πέμπτης και της έκτης τάξης δεκατριών δημοτικών σχολείων περιοχών των Νομών Δράμας, Καβάλας και Θεσσαλονίκης. Η συλλογή των δεδομένων έγινε μέσω των ερωτηματολογίων Peer Relations Questionnaire και ΠΑΤΕΜ ΙΙ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες οι μαθητές από οικογένειες μεταναστών να εμπλέκονται σε καταστάσεις σχολικού εκφοβισμού απ’ ότι οι Έλληνες συμμαθητές τους και μάλιστα έχοντας το ρόλο του θύτη. Η διαφοροποίηση αυτή οφείλεται περισσότερο στα αγόρια της πέμπτης τάξης ενώ δεν βρέθηκαν διαφορές εξαιτίας της χώρας καταγωγής. Οι πα-ράγοντες που επηρεάζουν, σε μικρό όμως βαθμό την εμπλοκή των μαθητών αυτών σε καταστάσεις σχολικού εκφοβισμού, είναι η γενική τους αυτοεκτίμηση, και η αυτοα-ντίληψη της σχολικής τους ικανότητας. Αντίθετα η αυτοαντίληψη της κοινωνικής τους αποδοχής δεν φάνηκε να έχει επίδραση. Μελλοντικές έρευνες με μεγαλύτερο δείγμα θα πρέπει να διερευνήσουν περαιτέρω τη σύνδεση του σχολικού εκφοβισμού με την αυτοεκτίμηση και την αυτοαντίληψη της σχολικής ικανότητας των μαθητών, με σκοπό τον σχεδιασμό παρεμβάσεων για την άμβλυνση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού.
Λέξεις Κλειδιά: Σχολικός εκφοβισμός
Μετανάστες
Αυτοεκτίμηση
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2012.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
DimouGeorgiosMsc2012.pdf1.63 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons