Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/14713
Συγγραφέας: Χρυσάφη, Αργυρώ
Τίτλος: Συναισθηματικά «έξυπνοι» και επαγγελματικά δεσμευμένοι διευθυντές ευνοούν την επαγγελματική ικανοποίηση των υφισταμένων; Μια εμπειρική μελέτη στο χώρο του ελληνικού λιανικού εμπορίου.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2011
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής
Επόπτης Καθηγητής: Πλατσίδου, Μαρία
Περίληψη: Η παρούσα έρευνα αποτελεί μια εμπειρική μελέτη στο χώρο του ελληνικού λιανικού εμπορίου και στόχο έχει να διερευνήσει την επίδραση της συναισθηματικότητας των διευθυντών στη δημιουργία ικανοποιημένων υφιστάμενων. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται στους διευθυντές η ύπαρξη δεξιοτήτων συμπεριφοράς όπως η ενσυναίσθηση, οι διαπροσωπικές σχέσεις, η κοινωνική υπευθυνότητα, ο έλεγχος της παρορμητικότητας, η επίλυση προβλημάτων, η αφοσίωση και αν μέσω αυτών ευνοείται η επαγγελματική ικανοποίηση στα άτομα που εργάζονται υπό την εποπτεία τους και ιεραρχικά εξαρτώνται από αυτούς. Το δείγμα της έρευνας αποτελούν 234 εργαζόμενοι καταστημάτων λιανικού εμπορίου από ένα γεωγραφικό φάσμα τεσσάρων νομών της βόρειας Ελλάδας. Ειδικότερα, εξετάζονται 31 διευθυντές καταστημάτων και 203 υφιστάμενοι. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως οι διευθυντές του εν λόγω οργανισμού είναι πολύ αφοσιωμένοι στο επάγγελμά τους και διαθέτουν ανεπτυγμένες συναισθηματικές και κοινωνικές δεξιότητες, ανεξάρτητα από δημογραφικά στοιχεία όπως η ηλικία και το εκπαιδευτικό επίπεδο. Οι υφιστάμενοι της παρούσας έρευνας εμφανίζονται γενικά ικανοποιημένοι από την εργασία τους. Μεγαλύτερο βαθμό ικανοποίησης αντλούν από τη φύση της δουλειάς και λιγότερο από τον μισθό και τις ευκαιρίες προαγωγής. Στη διάσταση της ίδιας της δουλειάς παρατηρήθηκε θετική συσχέτιση με την ηλικία και αρνητική συσχέτιση με το εκπαιδευτικό επίπεδο. Επιπλέον, διαπιστώθηκε θετική συσχέτιση της επαγγελματικής δέσμευσης των διευθυντών με την ικανοποίηση των υφισταμένων από τον οργανισμό και από τη φύση της δουλειάς. Τέλος, τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν ότι στατιστικώς σημαντική μεταβλητή για την πρόβλεψη της επαγγελματικής ικανοποίησης των υφισταμένων είναι η επαγγελματική δέσμευση καθώς και ότι η συναισθηματική νοημοσύνη αποτελεί προβλεπτικό παράγοντα της επαγγελματικής δέσμευσης. Σύμφωνα με τα παραπάνω ευρήματα, η σημασία του συναισθηματικού παράγοντα είναι ιδιαίτερα μεγάλη στο χώρο εργασίας καθώς διευθυντές οι οποίοι διαθέτουν ανεπτυγμένο δείκτη συναισθηματικής ευφυΐας αναπτύσσουν στοιχεία αφοσίωσης στο αντικείμενο απασχόλησής τους και η αφοσίωση αυτή είναι στοιχείο που ευνοεί τελικά την επαγγελματική ικανοποίηση των υφισταμένων τους.
Λέξεις Κλειδιά: Συναισθηματική νοημοσύνη
Ηγεσία
Επαγγελματική δέσμευση
Επαγγελματική ικανοποίηση
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2011.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
ChrysaphiArgyroMsc2011.pdf859.32 kBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.