Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/14707
Συγγραφέας: Λεπτοκαρίδης, Παύλος
Τίτλος: Στάσεις και απόψεις εκπαιδευτικών γενικής και ειδικής αγωγής σχετικά με την εκπαίδευση χαρισματικών και ταλαντούχων παιδιών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2011
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής
Επόπτης Καθηγητής: Αγαλιώτης, Ιωάννης
Περίληψη: Η εκπαίδευση των χαρισματικών και ταλαντούχων παιδιών αποτελεί ένα πεδίο πλούσιο προς διερεύνηση τόσο παγκοσμίως, όσο και στην χώρα μας όπου ακόμα και ο όρος «χαρισματικός μαθητής» δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός σε μεγάλο τμήμα του εκπαιδευτικού κόσμου. Η παρουσία των παιδιών αυτών μέσα στη σχολική τάξη και η ταυτόχρονη αδυναμία του εκπαιδευτικού να διαπιστώσει τα ιδιαίτερα γνωρίσματα που το χαρακτηρίζουν, καθιστούν επιβεβλημένη την δημιουργία ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων που να απευθύνονται αποκλειστικά σε αυτά. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην διαδικασία αυτή είναι στρατηγικής σημασίας. Είναι σημαντικό μέσα από την ερευνητική διαδικασία να διαπιστώσουμε ποιες είναι οι απόψεις και οι στάσεις των εκπαιδευτικών απέναντι στο ζήτημα αυτό. Έχουν άραγε την δυνατότητα να διακρίνουν ένα τέτοιο μαθητή, και αν ναι ποιες είναι οι στρατηγικές που αναπτύσσουν μέσα στην τάξη για την εκπαίδευση του; Είναι χρήσιμο να διαπιστώσουμε επίσης, το αν θεωρούν πως οι ίδιοι δεν μπορούν να υλοποιήσουν τέτοιου είδους προγράμματα εντός της σχολικής τάξης (πιθανών λόγω του πλήθους των παιδιών) το αν θα ήταν προτιμότερο αυτά να εφαρμοστούν εκτός αυτής. Το ζητούμενο είναι βέβαια πως όσο διατυπώνονται επιστημονικά ερωτήματα που αφορούν την εκπαίδευση των παιδιών αυτών, την ίδια στιγμή πολλοί ταλαντούχοι μαθητές αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα μέσα στην γενική τάξη. Οι εκπαιδευτικοί με την στάση τους είναι αυτοί οι οποίοι θα δώσουν λύση στο θέμα αυτό. Προς το παρόν βέβαια τέτοιου είδους ανησυχίες δεν έχουν διατυπωθεί αφού το υπάρχων εκπαιδευτικό σύστημα δείχνει με την στάση του να αγνοεί την ύπαρξη των παιδιών χωρίς να λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για την εκπαίδευση τους. Άμεση συνέπεια του γεγονότος αυτού είναι και η ουδέτερη έως και αρνητική πολλές φορές στάση των εκπαιδευτικών απέναντι στο θέμα αυτό με αποτέλεσμα αυτό να μην αναδεικνύεται καν. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να μελετηθούν οι απόψεις και οι στάσεις των εκπαιδευτικών ειδικής αλλά και γενικής αγωγής για την εκπαίδευση των χαρισματικών παιδιών.
Λέξεις Κλειδιά: Χαρισματικότητα
Στάσεις και απόψεις εκπαιδευτικών
Εκπαίδευση ταλαντούχων μαθητών
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2011.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
LeptokaridisPaulosMsc2011.pdf2.38 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons