Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/14678
Author: Λιούδης, Ηλίας
Title: Το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του εσωτερικού ελέγχου στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα-Μελέτη της εφαρμογής του στον όμιλο ALPHA BANK.
Date Issued: 2011
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Στρατηγική Διοικητική Λογιστική και Χρηματοοικονομική Διοίκηση για Στελέχη Επιχειρήσεων
Supervisor: Κουσενίδης, Δημήτριος
Abstract: Η ανάληψη από τα τραπεζικά ιδρύματα πολύπλοκων δραστηριοτήτων, η συγκρότηση τραπεζικών ομίλων με ετερογενής και πολυεθνικές δραστηριότητες και η απελευθέρωση των αγορών, αύξησαν τους επιχειρησιακούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν. Οι επιχειρησιακοί κίνδυνοι των τραπεζικών ιδρυμάτων διευρύνθηκαν επίσης από τη μεγάλη ανάπτυξη των αγορών χρήματος και κεφαλαίων, την απελευθέρωση της κινήσεως κεφαλαίων, από τη σημαντική ανάπτυξη της επενδυτικής τραπεζικής και από το τεράστιο πλέγμα των διατραπεζικών συναλλαγών. Για να αντιμετωπισθούν οι σχετικοί κίνδυνοι και για τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, υπήρξε έντονη ρυθμιστική παρέμβαση σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, σε θέματα εταιρικής διακυβερνήσεως, εποπτείας, εσωτερικού ελέγχου, κεφαλαιακών απαιτήσεων κλπ, Στο πλαίσιο αυτό έγινε αντιληπτή η σημαντικότητα του εσωτερικού ελέγχου για την αποτελεσματική εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζικών ιδρυμάτων και ο ρόλος ενός επαρκούς και αποτελεσματικού συστήματος εσωτερικού ελέγχου για την προστασία των τραπεζών έναντι των επιχειρησιακών κινδύνων. Αντικείμενο της παρούσης εργασίας αποτελεί καταρχήν η επισκόπηση των κυριότερων ρυθμιστικών παρεμβάσεων που διέπουν τη λειτουργία του εσωτερικού ελέγχου στις ελληνικές τράπεζες. Προς τούτο γίνεται προσέγγιση στην έννοια και το περιεχόμενο τόσο του ελέγχου γενικά όσο και του εσωτερικού ελέγχου ειδικότερα, καθώς και στα διεθνή επαγγελματικά πρότυπα εσωτερικού ελέγχου. Επιδιώκεται να καταστεί εμφανής ο ρόλος του εσωτερικού ελέγχου ως απαραίτητου εργαλείου αποτελεσματικής διοικήσεως των επιχειρήσεων, η αναβάθμιση του ρόλου αυτού και οι παρεμβάσεις για να καθορισθεί μια διεθνώς ομοιόμορφη μεθοδολογία οργάνωσης και διαχείρισης των έργων εσωτερικού ελέγχου. Ακολούθως η εργασία εστιάζεται στους επιχειρησιακούς κινδύνους των τραπεζικών ιδρυμάτων και στις ρυθμιστικές παρεμβάσεις για αποτελεσματική εταιρική διακυβέρνηση με την ενίσχυση του ρόλου του εσωτερικού ελέγχου. Προς τούτο γίνεται επισκόπηση του πλαισίου αρχών για τον εσωτερικό έλεγχο που υιοθετήθηκαν, από την Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία, με τον Νόμο 3016/2002 περί εταιρικής διακυβέρνησης και με την ΠΔΤΕ 2577/2006 . Τέλος γίνεται επισκόπηση της λειτουργία του εσωτερικού ελέγχου στον Όμιλο Alpha Bank για την εφαρμογή του παραπάνω ρυθμιστικού πλαισίου και για τη μεθοδολογία οργάνωσης και διαχείρισης των διαφόρων έργων εσωτερικού ελέγχου στον Όμιλο.
Keywords: Εσωτερικός έλεγχος
Τραπεζικά ιδρύματα
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2011.
Appears in Collections:ΠΜΣ Λογιστική Φορολογία και Χρηματοοικονομική Διοίκηση (M)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
LioudisIliasMsc2011.pdf706.97 kBAdobe PDFView/Open


Items in Psepheda are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.