Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/14675
Συγγραφέας: Λιόκου, Ευφροσύνη
Τίτλος: Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην ανάγνωση και την κατανόηση κειμένου οι μαθητές της Α ́ τάξης του Γυμνασίου.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2011
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής
Επόπτης Καθηγητής: Γουδήρας, Δημήτριος
Περίληψη: Η παρούσα ερευνητική εργασία εκπονήθηκε με σκοπό να διερευνηθούν, αρχικά, η επίδοση των μαθητών της Α΄ τάξης του Γυμνασίου σε δραστηριότητες που αφορούν στην ανάγνωση και την κατανόηση κειμένου και, στη συνέχεια, το κατά πόσο επηρεάζουν αυτή την επίδοση τα δημογραφικά στοιχεία των μαθητών (φύλο, ηλικία, βαθμός, σχολείο, περιοχή διαμονής, επάγγελμα γονέων). Χωρίζεται σε δύο τμήματα, το θεωρητικό και το ερευνητικό. Το θεωρητικό τμήμα απαρτίζεται από τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος γίνεται μια διεξοδική ανάλυση του όρου «ανάγνωση», καθώς και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν σε αυτήν οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το δεύτερο μέρος καλύπτει πολύπλευρα και βάσει της διεθνούς βιβλιογραφίας την έννοια της «κατανόησης κειμένου». Η ανάγνωση και η κατανόηση κειμένου αποτελούν τις δύο κομβικές έννοιες πάνω στις οποίες στηρίζεται η παρούσα διπλωματική εργασία. Στο τρίτο μέρος γίνεται μια συνοπτική αναφορά στη σημασία της γονεϊκής εμπλοκής στη σχολική πορεία του παιδιού. Στο δεύτερο τμήμα, το ερευνητικό, περιγράφεται λεπτομερώς η έρευνα που διεξήχθη σε έξι σχολεία με σκοπό τον έλεγχο της επίδοσης των μαθητών που δέχθηκαν να συμμετάσχουν στην έρευνα στο εργαλείο αξιολόγησης που φτιάξαμε και το οποίο έχει τη μορφή του τεστ ατομικής επίδοσης. Το τεστ αυτό βασίζεται σε συγκεκριμένη ενότητα του σχολικού εγχειριδίου «Νεοελληνική Γλώσσα» της Α΄ τάξης του γυμνασίου και απαρτίζεται από δραστηριότητες ανάγνωσης και κατανόησης κειμένου. Κάποιες από τις δραστηριότητες είναι αυτούσια παρμένες από το σχολικό εγχειρίδιο, αλλά τις περισσότερες τις φτιάξαμε εμείς με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετείται ο στόχος της έρευνας. Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν αναλύθηκαν με τη βοήθεια του στατιστικού πακέτου SPSS και του Statistics Toolbox του MATLAB, ενώ τα αποτελέσματα αξιολογήθηκαν βάσει συγκεκριμένων «κλειδών διόρθωσης» που θέσαμε εξ αρχής. Από την ανάλυση διαπιστώθηκε ότι από όλα τα δημογραφικά στοιχεία, αυτό που συσχετίζεται περισσότερο με την ικανότητα ανάγνωσης των μαθητών είναι ο βαθμός, ενώ με την ικανότητα κατανόησης κειμένου συσχετίζεται περισσότερο το φύλο. Γενικά, η συνολική επίδοση των συμμετεχόντων στο εργαλείο αξιολόγησης διαπιστώθηκε ότι συσχετίζεται περισσότερο με το βαθμό. Τέλος, η εργασία ολοκληρώνεται με τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τα ερευνητικά μας δεδομένα και με μια συζήτηση στην οποία γίνεται προσπάθεια να αιτιολογηθούν αυτά τα συμπεράσματα. Επιπλέον, αναλύονται οι περιορισμοί της έρευνας.
Λέξεις Κλειδιά: Aνάγνωση κειμένου
Kατανόηση κειμένου
Α' Γυμνασίου
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2011.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
LiokouEuphrosyniMsc2011.pdf2.38 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons