Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/14638
Συγγραφέας: Πρωτογεροπούλου, Γλυκερία
Τίτλος: Ολοκλήρωση φορολογικού ελέγχου, διαδικασίες, δικαιώματα και υποχρεώσεις ελεγκτών και φορολογουμένων.Ενέργειες που έπονται κυρώσεις διοικητικές και ποινικές και η ευθύνη των διοικούντων τα Νομικά Πρόσωπα για πάσης φύσεως φορολογικά χρέη που προκύπτουν.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2011
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Εφαρμοσμένη Λογιστική και Ελεγκτική
Επόπτης Καθηγητής: Νεγκάκης, Χρήστος
Περίληψη: Με ορίζοντα και δεδομένο την κοινωνία μας και βασιζόμενοι στην κοινωνικοοικονομική κατάσταση της χώρας μας, η επιβολή φορολογικών ελέγχων κρίνεται απαραίτητη, με σκοπό την επίβλεψη και επιβολή της νομιμότητας των πολιτών .Μέσω συνεχών ελέγχων αποσκοπεί το κράτος στην περιστολή της φοροδιαφυγής, ώστε να λαμβάνονται οι αναλογούντες φόροι επί του ακαθαρίστου Εθνικού προϊόντος. Επιπλέον οι φορολογικοί έλεγχοι δημιουργούν συνθήκες υγιούς επαγγελματικού ανταγωνισμού και ισότητας της αγοράς. Για την διευκόλυνση του φορολογικού ελέγχου ορίζονται συγκεκριμένες διαδικασίες, οι οποίες βασίζονται σε κανόνες που ορίζονται από νόμους και διαταγές εξασφαλίζοντας το συμφέρον των πολιτών αλλά και του κράτους. Μέσω της οριζόμενης διαδικασίας ελέγχου διαφυλάσσεται ο πολίτης αλλά και το Δημόσιο, αφού ορίζονται συγκεκριμένες πρακτικές ελέγχου οι οποίες διαφυλάσσουν τα συμφέροντα και των δύο πλευρών, ώστε να μην δημιουργούνται προστριβές μεταξύ των φορολογούμενων και της φορολογικής αρχής. Βάση των νόμων και των διαταγών που προαναφέρθηκαν, ορίζονται και καταμερίζονται οι ευθύνες των εμπλεκόμενων μελών, οι ποινές αλλά και τα πρόστιμα παραβάσεων του νόμου. Το κάθε εμπλεκόμενο μέλος οφείλει να ανταποκρίνεται στις ευθύνες οι οποίες του έχουν καταμεριστεί και υποχρεούται να τις διαφυλάσσει. Σε περιπτώσεις μη διαφύλαξης των ευθυνών αυτών, επέρχεται η επιβολή του νόμου μέσω αυστηρών ποινών και προστίμων. Φυσικά όλα τα ανωτέρω διασφαλίζονται μέσω της εφαρμογής των νόμων και των κυρώσεων, τα οποία έχουν ως απώτερο σκοπό την προστασία του πολίτη αλλά κυρίως την προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου.
Λέξεις Κλειδιά: Φορολογικός έλεγχος
Διοικητικές κυρώσεις
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2011.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Εφαρμοσμένη Λογιστική & Ελεγκτική (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
ProtogeropoulouGlykeriaMsc2011.pdf717.62 kBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons