Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/14609
Author: Δόκαλη, Ειρήνη
Title: Διαχείριση χαρτοφυλακίου επιλεγμένων μετοχικών αξιών: μελέτη συγκεκριμένης περίπτωσης στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Date Issued: 2011
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Στρατηγική Διοικητική Λογιστική και Χρηματοοικονομική Διοίκηση για Στελέχη Επιχειρήσεων
Supervisor: Παπαναστασίου, Ιωάννης
Abstract: Για τους επενδυτές αλλά και τους επαγγελματίες διαχειριστές, η διάθρωση και διαχείριση χαρτοφυλακίου αποτελούν μια ιδιαίτερα επίπονη προσπάθεια. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν σίγουροι κανόνες για την αποτελεσματική διαχείριση χαρτοφυλακίων. Για να επιτευχτεί το καλύτερο αποτέλεσμα, μια επένδυση δεν θα πρέπει να εξετάζεται μεμονωμένα αλλά η αξιολόγηση της να βασίζεται στον αναμενόμενο βαθμό απόδοσης και στον κίνδυνο της. Ο στόχος της εργασίας αυτής είναι διπλός. Ο πρώτος στόχος είναι καταρχήν να δοθεί μια επαρκής περιγραφή στη θεωρία και την πρακτική επιλογής χαρτοφυλακίου καθώς και των µμέτρων αξιολόγησης χαρτοφυλακίων. Μια περιγραφή που θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε τα δικά μας χαρτοφυλάκια. Ο δεύτερος και περισσότερο σημαντικός στόχος είναι να πραγματοποιηθεί μια εμπειρική εξέταση της συμπεριφοράς των χαρτοφυλακίων βασισμένη σε αληθινά δεδομένα που αφορούν μετοχές. Ανάλογα λοιπόν από τους στόχους που θέτει και από την στρατηγική που θα ακολουθήσει ένας επενδυτής, είτε ιδιώτης είτε επαγγελματίας διαχειριστής, ο όποιος κατέχει κάποια κεφάλαια τα οποία θέλει να επενδύσει με κύριο σκοπό του την αύξηση αυτών των κεφαλαίων, θα καταρτίσει ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο του προσφέρει την ευκαιρία μετριασμού του κινδύνου ή μεγιστοποίησης της απόδοσης. Συνεπώς πρέπει να επιλέγεται ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο του ταιριάζει περισσότερο, που ανταποκρίνεται περισσότερο στην προσωπική του στάση έναντι του ανταλλάγματος απόδοση – ρίσκο.
Keywords: Διαχείριση χαρτοφυλακίου
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2011.
Appears in Collections:ΠΜΣ Λογιστική Φορολογία και Χρηματοοικονομική Διοίκηση (M)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
DokaliEiriniMsc2011.pdf878.62 kBAdobe PDFView/Open


Items in Psepheda are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.