Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/14516
Συγγραφέας: Δομζαρίδου, Κυριακή
Τίτλος: Διερεύνηση της τάσης των ελληνικών επιχειρήσεων προς τη συγκέντρωση πιστοποιητικών συστημάτων διαχείρισης ποιότητας/ασφάλειας/περιβάλλοντος.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2011
Τμήμα: Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων
Επόπτης Καθηγητής: Γκοτζαμάνη, Κατερίνα
Περίληψη: Η παρούσα διπλωματική εργασία διερευνά το βαθμό διείσδυσης και χρήσης των εν λόγω συστημάτων διαχείρισης ποιότητας, ασφάλειας τροφίμων και εργαζομένων, καθώς και περιβάλλοντος από τις ελληνικές επιχειρήσεις επεξεργασίας τροφίμων, ενώ παράλληλα μελετά και τα κίνητρα που τις ωθούν στην εφαρμογή τέτοιων συστημάτων, αλλά και στην πιστοποίησή τους. Η ιδέα της εργασίας γεννήθηκε από τη διαπίστωση ότι η Ελλάδα, το 2008, ερχόταν δεύτερη σε όλο τον κόσμο, έπειτα από τη γείτονα Τουρκία σε αριθμό πιστοποιητικών εφαρμογής συστημάτων διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων έναντι του προτύπου ISO22000:2005 για αυτό και η εργασία επικεντρώθηκε σε δείγμα Ελληνικών επιχειρήσεων επεξεργασίας τροφίμων. Η εργασία χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, πραγματοποιείται μια θεωρητική προσέγγιση των συστημάτων διαχείρισης της ποιότητας, της ασφάλειας των τροφίμων, της εργασιακής ασφάλειας και υγιεινής καθώς και των συστημάτων διαχείρισης του περιβάλλοντος, η οποία περιλαμβάνει ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, ενώ παράλληλα παρουσιάζονται και τα κίνητρα, τα οφέλη και τα εμπόδια από την εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης, με επικέντρωση στις Ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων. Γίνεται αναφορά και στα ιδιωτικά πρότυπα που εφαρμόζονται στα τρόφιμα. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται τα ευρήματα της εμπειρικής έρευνας με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, που διενεργήθηκε σε τυχαίο δείγμα πενήντα ελληνικών επιχειρήσεων τροφίμων, προκειμένου να μελετηθεί η διάδοση των διαφόρων συστημάτων διαχείρισης στις ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων, καθώς και οι λόγοι που τις ώθησαν στην εφαρμογή και χρήση των συστημάτων αυτών.
Λέξεις Κλειδιά: Διαχείριση
Ποιότητα
Ασφάλεια
Τρόφιμα
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2011.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΔΠΜΣ Διοίκηση Επιχειρήσεων (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
DomzaridouKyriakiMSc2011.pdf6.41 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.