Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/14485
Συγγραφέας: Χρυσικού, Βασιλική
Τίτλος: Διδασκαλία γεωμετρικών εννοιών και δεξιοτήτων σε μαθητές Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων: στόχοι, μέθοδοι, διαφοροποίηση.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2011
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής
Επόπτης Καθηγητής: Αγαλιώτης, Ιωάννης
Γουδήρας, Δημήτρης
Περίληψη: Η παρούσα μελέτη πραγματοποιήθηκε με στόχο να διερευνηθούν και να προσδιοριστούν οι γεωμετρικές γνώσεις και δεξιότητες των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν σε Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια, καθώς και οι πρακτικές που χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί των μαθητών αυτών για τη διδασκαλία της Γεωμετρίας. Για την επίτευξη των στόχων ζητήθηκε από 102 μαθητές (66 αγόρια και 36 κορίτσια), ηλικίας 13-21 ετών, να απαντήσουν στις ερωτήσεις ενός αυτοσχέδιου εργαλείου αξιολόγησης των γεωμετρικών γνώσεων και δεξιοτήτων, ενώ παράλληλα ζητήθηκε από 33 εκπαιδευτικούς (15 άνδρες και 18 γυναίκες) να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο με το οποίο ανιχνεύθηκαν οι αντιλήψεις τους για τη διδασκαλία της Γεωμετρίας και η χρήση διάφορων στοιχείων για το σχεδιασμό, την πραγματοποίηση και την αξιολόγηση της διδασκαλίας στους μαθητές της συγκεκριμένης σχολικής δομής. Διαπιστώθηκε ότι, το 77,5% των μαθητών είχε μέσου επιπέδου συνολική επίδοση στο αυτοσχέδιο εργαλείο, με τους μαθητές με νοητική αναπηρία να έχουν χαμηλότερη συνολική επίδοση από τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες. Με βάση τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, συμπεραίνεται ότι οι μαθητές έχουν σημαντικές γνωστικές ελλείψεις σε σχέση με τους διδακτικούς στόχους που θέτει το ΔΕΠΠΣ Μαθηματικών (2003) για τη Γεωμετρία και διδάσκονται οι μαθητές των Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων. Από την άλλη πλευρά, οι εκπαιδευτικοί αναφέρθηκαν σε διάφορες μεθόδους που χρησιμοποιούν με σκοπό την κάλυψη των μαθησιακών αναγκών των μαθητών. Η γενικότερη εικόνα που παρατηρείται από τις απαντήσεις των εκπαιδευτικών είναι ότι θεωρούν σημαντική τη διαφοροποίηση της διδασκαλίας της Γεωμετρίας σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αυτό φαίνεται να κάνουν αρκετές φορές κατά το σχεδιασμό και τη διάρκεια της διδασκαλίας, αλλά ορισμένες απαντήσεις τους αφήνουν αμφιβολίες για το βαθμό κατανόησης του περιεχομένου της διαφοροποίησης. Επιπλέον, δήλωσαν περιορισμένη χρήση χειραπτικών υλικών, λογισμικών προγραμμάτων και εναλλακτικών μορφών αξιολόγησης της παρεχόμενης διδασκαλίας.
Λέξεις Κλειδιά: Γεωμετρία
Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια
Αξιολόγηση γνώσεων και δεξιοτήτων μαθητών
Μέθοδοι διδασκαλίας εκπαιδευτικών
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2011.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
ChrysikouVasilikiMsc2011.pdf4.26 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons