Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/14452
Author: Βρέλλας, Χαρίσης
Title: Επιχειρηματική αριστεία στη βιομηχανία ζυθοποιίας.
Alternative Titles: Operational excellence in the brewing industry.
Date Issued: 2011
Department: Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων
Supervisor: Τσιότρας, Γεώργιος
Abstract: Αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας αποτελεί η επιχειρηματική αριστεία στην βιομηχανία ζυθοποιίας. Αρχικά γίνεται αναφορά στην παγκόσμια βιομηχανία ζυθοποιίας, στις συνθήκες που επικρατούν στην διεθνή αγορά μπύρας και γίνεται μια σύντομη περιγραφή των τεσσάρων ηγετικών εταιριών. Στη συνέχεια αναφέρεται η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και γίνεται ανάλυση των λειτουργιών σε μια ζυθοποιία. Επίσης, αναφέρεται ο καταλληλότερος τύπος εφοδιαστικής αλυσίδας και κάποιες αυτοματοποιημένες λύσεις logistics για ζυθοποιία. Η διπλωματική συνεχίζει ορίζοντας τις βασικές αρχές ποιότητας και επιχειρηματικής αριστείας για την βιομηχανία ζυθοποιίας. Εκεί αναφέρονται οι έννοιες της λιτής παραγωγής, του lean six sigma και γίνεται περιγραφή και εφαρμογή του φύλλου έλεγχου επιχειρηματικής αριστείας. Επίσης, αναφέρονται συστήματα ποιότητας, όπως το HACCP, το ΙSO 22000:2005, το ISO 9001:2000, το ISO 14001:2004 και το OHSAS 18001:2007. Στη συνέχεια παρατίθενται μελέτες περιπτώσεων καλών πρακτικών εταιριών σχετικές με τις έννοιες που αναλύθηκαν. Τέλος, παρουσιάζεται η ελληνική βιομηχανία ζυθοποιίας με έμφαση στην ποιότητα που εφαρμόζουν οι δύο μεγαλύτερες ζυθοποιίες.
Keywords: Ζυθοποιία
Επιχειρηματική αριστεία
Ποιότητα
Εφοδιαστική αλυσίδα
Logistics
Λιτή παραγωγή
Καλές πρακτικές
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2011.
Appears in Collections:ΔΠΜΣ Διοίκηση Επιχειρήσεων (M)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
VrellasCharisisMsc2011.pdf1.97 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons