Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/14130
Author: Κώτσια, Αφροδίτη
Title: Τουριστικές κοινότητες στο web
Date Issued: 2010
Department: Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα Πληροφοριακά Συστήματα
Supervisor: Οικονομίδης, Αναστάσιος
Abstract: Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η αξιολόγηση διαδικτυακών τουριστικών κοινοτήτων με τη βοήθεια ενός πρότυπου ερωτηματολογίου αλλά και ο εντοπισμός των κυριότερων παραγόντων επιτυχίας ενός travel forum και στόχος είναι η δημιουργία μιας γενικότερης μεθόδου για την αξιολόγηση των διαδικτυακών κοινοτήτων που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από μελλοντικούς ερευνητές. Αρχικά αναλύονται επιγραμματικά βασικές έννοιες και επιχειρείται μία σύντομη ιστορική αναδρομή ενώ εξετάζονται σχετικές έρευνες και αρθρογραφία. Για την ανάλυση επιλέχθηκαν έξι αίθουσες συζήτησης (forums) για 18 διαφορετικές χώρες ανά τον κόσμο. Με τη χρήση του στατιστικού πακέτου SPSS προχωρήσαμε αρχικά σε ανάλυση συσχετίσεων των μεταβλητών του δείγματός μας, ψάχνοντας τις συσχετίσεις μεταξύ των μεταβλητών των 16 ομάδων στις οποίες διαχωρίστηκαν οι μεταβλητές αξιολόγησης των forums, με τη βοήθεια του δείκτη Pearson. Στη συνέχεια, αφού πραγματοποιήθηκε έλεγχος των πέντε παραδοχών που πρέπει να πληροί το μοντέλο αξιολόγησης ώστε να είναι αξιόπιστο, προχωρήσαμε σε ανάλυση παλινδρόμησης μεταξύ των πέντε μεταβλητών της κατηγορίας “Αξιολόγηση”, δηλαδή του περιεχομένου, της χρηστικότητας, της εμπιστοσύνης, της παρουσίασης και των υπηρεσιών που παρέχονται. Αφού ολοκληρώθηκε η ανάλυση παλινδρόμησης προχωρήσαμε στην ενότητα της περιγραφικής στατιστικής, όπου υπολογίζονται μέσοι όροι και τυπικές αποκλίσεις και εξάγονται τελικά συμπεράσματα.
Keywords: Tourism web communities
Evaluation
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2010.
Appears in Collections:ΔΠΜΣ Πληροφοριακά Συστήματα (M)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
KotsiaAfroditiMsc2010.pdf1.07 MBAdobe PDFView/Open


Items in Psepheda are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.