Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/14066
Συγγραφέας: Σαραγιώτης, Σταμάτιος
Τίτλος: Αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας επιχειρήσεων και εκτίμηση πιστωτικού κινδύνου χρηματοδοτήσεων στην τραπεζική πρακτική.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2010
Τμήμα: Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων
Επόπτης Καθηγητής: Σουμπενιώτης, Δημήτριος
Περίληψη: Οι χρηματοδοτήσεις αποτελούν τον πιο νευραλγικό τομέα στο τραπεζικό σύστημα και ανεπιτυχής χειρισμός είναι δυνατόν να εκθέσει τα συμφέροντα των τραπεζών, των μετόχων και των πελατών τους. Το οικονομικό περιβάλλον απαιτεί από τις τράπεζες να παίξουν το ρόλο του φορέα εκείνου που θα συνδυάσει συμπληρωματικές ανάγκες και θα μεταφέρει τα κεφάλαια από τις πλεονασματικές στις ελλειμματικές οικονομικές μονάδες. Όπως είναι φυσικό η μεσολάβηση αυτή συνεπάγεται για τις τράπεζες, εκτός από το κέρδος που είναι και το ζητούμενο, κόστος και κινδύνους. Η απελευθέρωση και η μεγέθυνση του τραπεζικού κλάδου, παρόλο που έχει γίνει υπό την εποπτεία της Τράπεζα της Ελλάδος, συμφώνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και εναρμονισμένη με τους ¨κανόνες¨ της επιτροπής της Βασιλείας, κρύβει κάποιους κινδύνους. Οι κίνδυνοι αυτοί αποτελούν και το αντικείμενο εξέτασης της παρούσας εργασίας και ειδικότερα ο πιστωτικός κίνδυνος. Κατά την εκπόνηση της εργασίας διαπιστώθηκε ότι είναι εντυπωσιακές οι αλλαγές στην κατηγοριοποίηση και τη προσπάθεια περιορισμού του, τόσο από τις ίδιες τις τράπεζες αλλά και από τις εποπτικές αρχές κατά την τελευταία δεκαετία, γεγονός που αποδεικνύει την σημαντικότητα του σε ένα πλέγμα μεταβλητών που επηρεάζουν πλήθος θεμάτων που ξεκινούν από το κόστος κεφαλαίων και την ρευστότητα και φτάνουν μέχρι να επηρεάζουν τις οικονομικές καταστάσεις και τις αξιολογήσεις των ιδίων των πιστωτικών ιδρυμάτων. Πέρα από τις βιβλιογραφικές πηγές, η μεθοδολογία της έρευνας στηρίχθηκε κυρίως στην καθημερινή τραπεζική στην πράξη και σε συνεντεύξεις με έμπειρα τραπεζικά στελέχη της αγοράς.
Λέξεις Κλειδιά: Πιστωτικός κίνδυνος
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2010.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΔΠΜΣ Διοίκηση Επιχειρήσεων (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
SaragiotisStamatiosMsc2010.pdf632.1 kBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons