Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/14032
Author: Τσεκούρας, Γεώργιος
Title: Η εφαρμογή της ABC μεθόδου κοστολόγησης στην εταιρία Αφοί Σολομωνίδη ΟΕ και σύγκρισή της με το παραδοσιακό σύστημα κοστολόγησης.
Date Issued: 2010
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Στρατηγική Διοικητική Λογιστική και Χρηματοοικονομική Διοίκηση για Στελέχη Επιχειρήσεων
Supervisor: Γκίνογλου, Δημήτριος
Abstract: Η παρούσα εργασία πραγματεύεται την εφαρμογή μεθόδων κοστολόγησης σε μία μικρομεσαία εταιρία επεξεργασίας μαρμάρου και γρανιτών. Αρχικά, επιχειρείται ορισμός του όρου κοστολόγησης, με βάση τον οποίο γίνεται ενδεικτική αναφορά στις παραδοσιακές μεθόδους κοστολόγησης, στον τρόπο που χρησιμοποιούν τα άμεσα και έμμεσα κόστη και τα πλεονεκτήματα κάθε μεθόδου. Στη συνέχεια αναπτύσσεται η μέθοδος κοστολόγησης βάσει δραστηριοτήτων (Acting Basing Costing), καθώς και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που εντοπίζονται κατά την εφαρμογή της. Κυρίως, όμως, στην παρούσα εργασία επιχειρείται η επεξεργασία των πληροφοριών και δεδομένων που παρέχει η συγκεκριμένη εταιρία με βάση την πλήρη κοστολόγηση που εφαρμόζουν μέχρι σήμερα και με βάση τη μέθοδο ABC. Διαχωρίζονται τα επιμέρους στάδια επεξεργασίας της πρώτης ύλης, προσδιορίζονται τα κέντρα κόστους και εντοπίζονται οι δαπάνες ανά δραστηριότητα και μεταποίησης αυτής σε τελικά αγαθά. Η σύγκριση των αποτελεσμάτων και από τις δύο μεθόδους, υποδεικνύει και την μέθοδο που θα πρέπει να ακολουθήσει η επιχείρηση, χωρίς να διακινδυνεύει τον πρωταρχικό της στόχο, που παραμένει ο καθορισμός της τιμής πώλησης των τελικών προϊόντων, ώστε να είναι ανταγωνιστικά.
Keywords: ABC
Παραδοσιακή κοστολόγηση
Κοστολόγηση
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2010.
Appears in Collections:ΠΜΣ Λογιστική Φορολογία και Χρηματοοικονομική Διοίκηση (M)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Msc2010.pdf432.54 kBAdobe PDFView/Open


Items in Psepheda are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.