Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/14027
Author: Πασχαλίδης, Γεώργιος Π.
Title: Διαχείριση του λειτουργικού κινδύνου στις ελληνικές τράπεζες με την εφαρμογή των διατάξεων της επιτροπής Βασιλείας ΙΙ.
Date Issued: 2010
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Στρατηγική Διοικητική Λογιστική και Χρηματοοικονομική Διοίκηση για Στελέχη Επιχειρήσεων
Supervisor: Ζαπράνης, Αχιλλέας
Abstract: Με τη συγκεκριμένη διπλωματική εργασία γίνεται προσπάθεια μελέτης του πλαισίου που διέπει το Σύμφωνο της Βασιλεία II με ιδιαίτερη έμφαση στο πεδίο που αναφέρεται στο Λειτουργικό Κίνδυνο και τις Προσεγγίσεις υπολογισμού του. Στόχος είναι να ερευνηθούν οι πρακτικές που ακολουθούν τα Πιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στον Ελληνικό χώρο, με έμφαση στην Attica Bank, και να διαπιστωθεί κατά πόσο οι πρακτικές αυτές συνάδουν με τις διατάξεις του Συμφώνου. Τα ευρήματα της μελέτης αυτής μπορούν να συνοψιστούν στο ότι οι διατάξεις του Συμφώνου διασφαλίζουν σημαντικά τις διακηρύξεις τις Επιτροπής Βασιλείας II. Σημαντικό κρίνεται το γεγονός ότι το Ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις διατάξεις του Συμφώνου και με τα κείμενα διαβούλευσης της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας. Όσο αφορά τα Πιστωτικά Ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στον Ελληνικό χώρο διαπιστώνεται ότι τα περισσότερα από αυτά και κυρίως τα μεγαλύτερα ιδιωτικά ιδρύματα, παρουσιάζουν ιδιαίτερη ευαισθησία στην μελέτη και μέτρηση του Λειτουργικού κινδύνου επενδύοντας σημαντικά σε τεχνολογία για τον υπολογισμό του. Συμπερασματικά μπορεί να αναφερθεί ότι οι αρχές του Συμφώνου της Βασιλείας II διασφαλίζουν έως ένα μεγάλο ποσοστό την εύρυθμη λειτουργία του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, ενώ η είσοδος του Λειτουργικού Κινδύνου με τη δέσμευση κεφαλαίων έναντι του, λειτουργεί ως αποτελεσματική ασφαλιστική δικλείδα.
Keywords: Λειτουργικός κίνδυνος
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2010.
Appears in Collections:ΠΜΣ Λογιστική Φορολογία και Χρηματοοικονομική Διοίκηση (M)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
PaschalidisGeorgiosMsc2010.pdf556.92 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons