Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/14019
Author: Βεράνης, Νικόλαος
Title: Διερεύνηση της σχέσης μεταξύ μερισματικής απόδοσης (dividend yield) και συνολικής απόδοσης της μετοχής (stock return) στο πλαίσιο της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.
Date Issued: 2010
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Στρατηγική Διοικητική Λογιστική και Χρηματοοικονομική Διοίκηση για Στελέχη Επιχειρήσεων
Supervisor: Ζαπράνης, Αχιλλέας
Abstract: Η παρούσα εργασία πραγματεύεται τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της μερισματικής απόδοσης (dividend yield) και συνολικής απόδοσης της μετοχής (stock return) επιδιώκοντας να αναπαράγει την εργασία του Marsal E. Blume στα πλαίσια της Ελληνικής πραγματικότητας. Για τη διερεύνηση της ύπαρξης ή μη σχέσης χρησιμοποιηθήκαν δεδομένα 100 μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών για μια περίοδο 14 ετών (από 1/1/1995 μέχρι και 31/12/2008). Η εργασία διαπίστωσε την ύπαρξη μιας σημαντικής θετικής συσχέτισης μεταξύ της τιμής μετοχής και της μερισματικής απόδοσης, στο πλαίσιο της Ελληνικής πραγματικότητας, με την τιμή του συντελεστή (ct) της μερισματικής απόδοσης να είναι ιδιαίτερα υψηλός και στατιστικά σημαντικός. Η παραπάνω σχέση κατά πάσα πιθανότητα μπορεί να αποδοθεί στην επίδραση των πληροφοριών (Information Effect) και όχι στην επίδραση της φορολογίας (Tax Effect), δεδομένου ότι στην ελληνική αγορά, κατά την εξεταζόμενη περίοδο, ούτε τα μερίσματα φορολογούνται ούτε και τα κεφαλαιακά κέρδη. Από την άλλη πλευρά ενδεχομένως η θετική συσχέτιση που παρατηρήθηκε να οφείλεται στο γεγονός ότι η μερισματική απόδοση ίσως να λειτουργεί ως αναπληρωτής –αντικαταστάτης (proxy) ορισμένων μη καθορισθέντων μεταβλητών (risk factors or variables) που έχουν παραλειφθεί από το μοντέλο. Σε αντίθεση με τα αποτελέσματα του Blume η παρούσα έρευνα δεν εντόπισε μια μη γραμμική σχέση (σχήματος U) μεταξύ των μετοχών που δεν καταβάλλουν μέρισμα και των μετοχών που καταβάλουν, Με άλλα λόγια μάλλον για την ελληνική πραγματικότητα δεν θα πρέπει να περιμένουμε ότι οι μετοχές που δεν δίνουν μέρισμα να έχουν κατά μέσο όρο υψηλότερες αποδόσεις από αυτές που δίνουν μέρισμα, (τουλάχιστον με τις συνθήκες του επικρατούσαν κατά την εξεταζόμενη περίοδο στην Ελληνική οικονομία). Συνεπώς ανταμείβονται με υψηλότερες αποδόσεις οι μετοχές που παρέχουν υψηλότερα μερίσματα. Η εργασία ανέδειξε και ένα ίσως όχι και τόσο αναμενόμενο αποτέλεσμα. Η μέση τιμή της κλίσης (bt) των βήτα των εταιριών ήταν αρνητική και στατιστικά σημαντική. Με άλλα λόγια εντόπισε μια αρνητική σχέση μεταξύ του συστηματικού κινδύνου (βήτα) και του ποσοστού απόδοσης των περιουσιακών στοιχείων (risky assets). Η Ελληνική αγορά δηλ. δεν αποζημιώνει με μεγαλύτερη απόδοση την ανάληψη μεγαλύτερου ποσού κινδύνου, όπως αυτός μετράται με το βήτα της μετοχής.
Keywords: Μερισματική απόδοση
Συνολική απόδοση της μετοχής
Ελληνική αγορά
Dividend yield
Stock return
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2010.
Appears in Collections:ΠΜΣ Λογιστική Φορολογία και Χρηματοοικονομική Διοίκηση (M)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
VeranisNikolaosMsc2010.pdf1.42 MBAdobe PDFView/Open


Items in Psepheda are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.