Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/13907
Author: Λαζαρίδου, Ασημούλα
Title: Οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής γούνας
Date Issued: 2009
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική
Supervisor: Δριτσάκης, Νικόλαος
Abstract: Ο κλάδος της γούνας στην Ελλάδα, παρουσιάζει την μεγαλύτερη συγκέντρωση του στους νομούς Καστοριάς και Κοζάνης. Με το 98% από τη συνολική ελληνική παραγωγή γουναρικών να εξάγεται, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία αποτελούν τις παραδοσιακές αγορές των προϊόντων της Ελληνικής Γουνοποιίας, ενώ μέχρι τα μέλη της δεκαετίας του ’80 συγκέντρωναν σχεδόν το σύνολο της παραγωγής της. Προς τα τέλη της δεκαετίας του ’80, η παραγωγική δραστηριότητα μειώνεται στο μηδέν, λόγω της οικονομικής ύφεσης, της αλλαγής στα καταναλωτικά πρότυπα και της οικολογικής εκστρατείας, ενώ η κατανάλωση περνά έντονη κρίση. Το εξαγωγικό σκηνικό αλλάζει τη δεκαετία του ’90, όπου η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία αποτελούν τους σημαντικότερους πελάτες των γουνοποιητικών επιχειρήσεων της Ελλάδας. Σήμερα ο κλάδος της γουνοποιίας σέβεται το οικολογικό σύστημα και ικανοποιεί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές, με σεβασμό στους διεθνείς κανόνες για τη διατήρηση του οικοσυστήματος. Η πρώτη ύλη προέρχεται από ειδικά εκτροφεία και συγκεκριμένους νόμους λειτουργίας και ευνοϊκές συνθήκες διαβίωσης των γουνοφόρων ζώων. Στην παρούσα εργασία επιχειρείται η παρουσίαση του κλάδου της γούνας μέσω των «αριθμών», εξετάζοντας δηλαδή τις μακροοικονομικές παραμέτρους που τον ορίζουν και η δημιουργία ενός υποδείγματος που μπορεί να περιγράψει την υπάρχουσα κατάσταση αλλά που ταυτόχρονα θα είναι κατάλληλο και για προβλέψεις.
Keywords: Γούνα
Γουνοποιία
Εξαγωγές
Α.Ε.Π.
Κατανάλωση
Εισαγωγές
Επένδυση
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2009.
Appears in Collections:ΠΜΣ Εφαρμοσμένης Πληροφορικής (M)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Lazaridou_Msc2009.pdf1.24 MBAdobe PDFView/Open


Items in Psepheda are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.