Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/13750
Συγγραφέας: Κοταλακίδης, Κωνσταντίνος
Τίτλος: Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων - Ασφάλεια Τροφίμων και Δημόσια Υγεία - Από την Ευρωπαϊκή επιταγή στην Εθνική εφαρμογή
Ημερομηνία Έκδοσης: 2010
Τμήμα: Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων
Επόπτης Καθηγητής: Χατζηγάγιος, Θωμάς
Περίληψη: Αντικείμενο της παρούσης μελέτης αποτελούν οι μέθοδοι και η αποτελεσματικότητα των επίσημων ελέγχων στον τομέα της υγιεινής τροφίμων και τροφίμων ζωικής προέλευσης του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων αναφορικά με την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου για την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Στο πρώτο κεφάλαιο της μελέτης περιγράφεται η σημασία της διατροφής και της ασφάλειας τροφίμων στη δημόσια υγεία, οι σύγχρονοι κίνδυνοι στα τρόφιμα, ο ρόλος του καταναλωτή, η σύγχρονη προσέγγιση και η ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας τροφίμων και προστασίας της δημόσιας υγείας. Το δεύτερο κεφάλαιο αναφέρεται στην ευρωπαϊκή νομοθετική προσέγγιση και στο πλαίσιο εφαρμογής του στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Στο τρίτο κεφάλαιο περιγράφονται ο σκοπός, η οργάνωση, η λειτουργία και οι αρμοδιότητες του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων καθώς και ο σχεδιασμός καθώς και ο σχεδιασμός των επίσημων ελέγχων στον τομέα των τροφίμων. Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται ανασκόπηση στις μεθόδους και στην αποτελεσματικότητα των επίσημων ελέγχων από τον ΕΦΕΤ στον τομέα της υγιεινής των τροφίμων και των τροφίμων ζωικής προέλευσης και στα μέτρα που λαμβάνονται για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας αυτής. Τέλος, στα συμπεράσματα διαπιστώνουμε ότι η Ελληνική εφαρμογή του Ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου, προσφέρει σχετικά υψηλά επίπεδα ασφάλειας και προστασίας στον πολίτη. Παρόλα τα θετικά συμπεράσματα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των μεθόδων ελέγχων και της αποτελεσματικότητας τους.
Λέξεις Κλειδιά: Ενιαίος φορέας ελέγχου τροφίμων (ΕΦΕΤ)
Δημόσια υγεία
Ασφάλεια τροφίμων
Μέθοδοι και αποτελέσματα ελέγχων από τον ΕΦΕΤ
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2010.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΔΠΜΣ Διοίκηση Επιχειρήσεων (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
Kotalakidis_Msc2010.pdf1.06 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons