Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/13724
Συγγραφέας: Μιχαηλίδης, Γρηγόριος
Τίτλος: Ανάλυση της Ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς υπο το πρίσμα της σύγχρονης θεωρίας χαρτοφυλακίου
Αλλοι τίτλοι: The empirical analysis of the Greek stock market under morden portofolio theory
Ημερομηνία Έκδοσης: 2009
Τμήμα: Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής
Επόπτης Καθηγητής: Τσόπογλου, Σταύρος
Περίληψη: Η παρούσα διατριβή αποτελεί την εμπειρική ανάλυση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς για την περίοδο από το 1997 έως το 2003 χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα εργαλεία της θεωρίας του χαρτοφυλακίου. Η περίοδος αυτή του ελληνικού χρηματιστηρίου χαρακτηρίζεται από έντονη αστάθεια, δίνοντας την δυνατότητα να εξαχθούν συμπεράσματα τόσο για την ακρίβεια όσο και την προσαρμοστικότητα των μοντέλων σε συνθήκες μεταβαλλόμενων αποδόσεων. Η έρευνα ασχολείται με την εξέταση του κλασσικού υποδείγματος αποτίμησης περιουσιακών-κεφαλαιουχικών στοιχείων (CAPM-ΥΑΚΣ), την εξέλιξη του σύμφωνα με το μοντέλο των τριών παραγόντων των Fama και French έως και την τελευταία διαφοροποίηση του σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του υπό συνθήκη μοντέλου των Pettengill, Sundaram και Mathur (1995). Επιπλέον η εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας με την υιοθέτηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος οδήγησε την έρευνα στην μελέτη του μοντέλο της εξισορροπητικής κερδοσκοπίας (APT). Από την ανάλυση προέκυψε ότι τα δεδομένα των αποδόσεων των μετοχών του Ελληνικού χρηματιστηρίου ακολουθούν την νομοτέλεια ενός γραμμικού υποδείγματος το οποίο είναι μάλλον πολυπαραγοντικό (APT) παρά μονοπαραγοντικό (CAPM). Στην διαδικασία της παραγοντικής ανάλυσης, ο πρώτος από τους κοινούς παράγοντες κυριαρχεί όλων των άλλων εξηγώντας το μεγαλύτερο ποσοστό της συνολικής μεταβλητικότητας των αποδόσεων των μετοχών, και θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι συσχετίζεται με τον βασικό παράγοντα της αγοράς που ασκεί επιδράσεις στις αποδόσεις των μετοχών όπως είναι αυτός που χαρακτηρίζει το χαρτοφυλάκιο της αγοράς στο υπόδειγμα CAPM.
The thesis empirically examines the Athens stock exchange for the period from 1997 to 2003. This period is characterized by intense return volatility thus obtaining useful results of the pricing models under differing financial conditions. Tests examine the capital asset pricing model (CAPM), the three factor model of Fama and French and the conditional model of Pettengill, Sundaram and Mathur (1995). The entrance of Greece in the European Monetary Union, urge the analysis to the examination of a multifactor pricing model the APT. The conclusions indicated the fact that the Greek stock market follows a linear model which is multifactor (APT) rather than single factor model (CAPM). The first components in the factor analysis explain much of the variation of the stock market and it is possible to be considered as the "market factor" that explains the financial variation in the capital asset pricing model.
Λέξεις Κλειδιά: Αποδόσεις χαρτοφυλακίων
Συντελεστής βήτα
Χαρτοφυλάκια μετοχών
Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
CAPM
APT
Athens stoch exchange
Portofolio returns
Beta
Factor loadings
Πληροφορίες: Η βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή.
015/2009
Εμφανίζεται στις Συλλογές:Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής (Δ)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
MixailidisPhd2009.pdf1.6 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα
Mixailidislicence2009.pdfΔήλωση αποδέσμευσης (Ελεγχόμενη πρόσβαση)179.91 kBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.