Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/13718
Συγγραφέας: Κεσίογλου, Θεμιστοκλής
Τίτλος: Δ.Λ.Π. 39: αποτίμηση χρηματοοικονομικών μέσων – εμπειρική προσέγγιση σε εταιρίες εισηγμένες στο ΧΑΑ (σημειώσεις)
Ημερομηνία Έκδοσης: 2009
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Λογιστική & Χρηματοοικονομική
Επόπτης Καθηγητής: Νεγκάκης, Χρήστος
Περίληψη: Τα τελευταία χρόνια οι αλλαγές που συντελούνται στην λειτουργία των εθνικών και διεθνών αγορών κεφαλαίου επηρεάζουν σημαντικά την λειτουργία των επιχειρήσεων. Παράλληλα με τις σημαντικές αλλαγές στο χώρο της παγκόσμιας οικονομίας, ένα πλήθος νέων χρηματοοικονομικών εργαλείων δημιουργούν την ανάγκη προσαρμογής των εργαλείων λογιστικής απεικόνισης. Τα εργαλεία αυτά παίζουν κεντρικό ρόλο στην αποτελεσματική λειτουργία των χρηματαγορών και χρησιμοποιούνται από τις επιχειρήσεις είτε για την αντιστάθμιση κινδύνων είτε για την επίτευξη επενδυτικών κερδών επηρεάζοντας ουσιωδώς την χρηματοοικονομική τους κατάσταση, την κερδοφορία και τις ταμειακές ροές. Στόχος της παρούσας μελέτης είναι η ανάλυση και παρουσίαση των αρχών και κανόνων που ορίζουν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα για τα χρηματοοικονομικά μέσα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους όρους και στις αρχές των γνωστοποιήσεων που πρέπει να ακολουθούν οι επιχειρήσεις κατά την σύνταξη των σημειώσεων. Οι πρώτες ενότητες περιλαμβάνουν το θεωρητικό πλαίσιο στο οποίο αναλύονται οι κανόνες αποτίμησης και παρουσίασης των χρηματοοικονομικών μέσων όπως ορίζουν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα 39 και 32. Επιπρόσθετα, επισημαίνεται η επίδραση της αρχής της εύλογης αξίας στην λογιστική επιστήμη και στην αποτίμηση των χρηματοοικονομικών μέσων ειδικότερα. Στην συνέχεια γίνεται λόγος για την σημαντικότητα των γνωστοποιήσεων και της πληροφόρησης που παρέχουν οι σημειώσεις των οικονομικών καταστάσεων και αναλύονται οι γνωστοποιήσεις που είναι υποχρεωμένη να προβαίνει η οικονομική μονάδα σύμφωνα με τις αρχές που ορίζει το Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 7. Συμπληρώνοντας το θεωρητικό κομμάτι της εργασίας, στην τελευταία ενότητα παρουσιάζεται το αποτέλεσμα και τα συμπεράσματα της εμπειρικής έρευνας που διενεργήθηκε στον τραπεζικό κλάδο σχετικά με την ποιότητα και την πληρότητα των γνωστοποιήσεων των χρηματοοικονομικών μέσων στις σημειώσεις των οικονομικών καταστάσεων. Αντικείμενο της έρευνας είναι να καταδείξει τον βαθμό συμμόρφωσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αναφορικά με τις γνωστοποιήσεις για τα χρηματοοικονομικά μέσα καθώς και το κατά πόσο η πληροφόρηση που παρέχεται στις γνωστοποιήσεις έχει επεξηγηματική ικανότητα (explanatory power) για την τιμή των μετοχών (market value) των χρηματοπιστωτικών οργανισμών.
Λέξεις Κλειδιά: Αποτίμηση
Εύλογη αξία
Χρηματοοικονομικά μέσα
Σημειώσεις
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2009.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Λογιστική & Χρηματοοικονομική (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
KesioglouThemistoklisMSc2009.pdf752.09 kBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons