Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/28627
Author: Στανίδου, Φανή
Title: Συμβολική οικογένεια και ανθρωπισμός: Οι περιπτώσεις φιλοξενίας παιδιών από τη Σερβία στην Ελλάδα και η Action Aid (Δεκ. 1990-2000).
Date Issued: 2022
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ιστορία Ανθρωπολογία και Πολιτισμός στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη
Supervisor: Σιδέρη, Ελένη
Abstract: Ο αρχικός στόχος της παρούσας είναι η διερεύνηση των κατηγοριών της συμβολικής οικογένειας και του ανθρωπισμού όπως αναδύθηκαν μεταξύ των ετών 1990-2000 στις περιπτώσεις διεθνικής φιλοξενίας παιδιών από τη Σερβία κατά τη διάρκεια των εμπόλεμων συγκρούσεων και αναδοχής παιδιών μέσω της Action Aid στην Ελλάδα. Προκειμένου να γίνουν αντιληπτά τα κοινωνικά συμφραζόμενα της υπό μελέτης περιόδου, θα αναλυθεί η μεταβατική περίοδος που διήνυσαν μετασοσιαλιστικά τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και το οργανωτικό πλαίσιο που οδήγησε στη φιλοξενία των «παιδιών του πολέμου». Συγκριτικά με το παραπάνω πρόγραμμα, θα εξεταστεί το υπόβαθρο της διεθνικής αναδοχής όπως εφαρμόζεται μέσω της Action Aid και θα γίνει εκτενής αναφορά στη στοχοθεσία και φιλοσοφία του οργανισμού. Οι άνθρωποι που φιλοξένησαν τα «παιδιά πολέμου» όπως και οι ανάδοχοι της Action Aid αποτελούν απτά παραδείγματα ανθρωπισμού που απέδειξαν πως εκτός από τη βιολογική οικογένεια και την εξ αίματος συγγένεια, δημιουργούν οικογενειακούς δεσμούς, πέραν της συμβατικής έννοιας και των διακριτών γεωγραφικών συνόρων. Ξεπερνώντας τα κοινωνικά στερεότυπα μέσω της καθημερινής συμβίωσης με σωρευτικές, καθημερινές εμπειρίες, οι συμμετέχοντες στα παραπάνω προγράμματα κατόρθωσαν να νοηματοδοτήσουν την οικογένεια με συμβολική ερμηνευτική.
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2022.
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Ιστορία Ανθρωπολογία και Πολιτισμός στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
StanidouFaniMsc2022.pdf1.44 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons