Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/28227
Author: Νταναβάρα, Αργυρώ
Title: Η εργασιακή ευημερία των εκπαιδευτικών προσχολικής αγωγής σε σχέση με τους παράγοντες άγχους και την επαγγελματική τους εξουθένωση. Μια μελέτη σε αναπληρωτές και μόνιμους νηπιαγωγούς.
Date Issued: 2022
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή
Supervisor: Βαλκάνος, Ευθύμιος
Abstract: Η εργασιακή ευημερία είναι ένα φαινόμενο που αφορά την συνολική ευζωία του ατόμου στο χώρο εργασίας του και που τα τελευταία χρόνια μελετάται όλο και συχνότερα και ιδιαίτερα στον χώρο της προσχολικής εκπαίδευσης φαίνεται πως μπορεί να επηρεάσει με πολλούς τρόπους τον εκπαιδευτικό, τους μαθητές καθώς και την εκπαιδευτική διαδικασία. Σημαντικός παράγοντας που σχετίζεται με την εργασιακή ευημερία των εκπαιδευτικών και μπορεί να την επηρεάσει αρνητικά είναι η ύπαρξη άγχους και η επαγγελματική τους εξουθένωση. Το εργασιακό άγχος και η επαγγελματική εξουθένωση των νηπιαγωγών στην Ελλάδα, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, φαίνεται πως κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα όμως το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί πολλές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μπορεί να έχει κάποια επίδραση στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Σκοπός λοιπόν της παρούσας έρευνας είναι να ερευνήσει τα επίπεδα εργασιακής ευημερίας των εκπαιδευτικών προσχολικής αγωγής, τις πηγές που τους προκαλούν άγχος καθώς και την επαγγελματική τους εξουθένωση. Σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι η ανάλυση των αποτελεσμάτων σχετικά με την σχέση εργασίας σε μόνιμους και αναπληρωτές νηπιαγωγούς, εντοπίζοντας τις μεταξύ τους διαφορές. Το δείγμα της έρευνας αποτελούν 180 νηπιαγωγοί που εργάζονται σε δημόσια νηπιαγωγεία όλης της Ελλάδας ως μόνιμοι ή αναπληρωτές. Η έρευνα είναι ποσοτική και για την διεξαγωγή της χρησιμοποιήθηκαν τρία διαφορετικά ερωτηματολόγια για την μέτρηση της κάθε μεταβλητής. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι νηπιαγωγοί αντιμετωπίζουν μέτρια προς υψηλά ποσοστά άγχους τα οποία σχετίζονται με πολλούς παράγοντες και τα επίπεδα της εργασιακής τους ευημερίας είναι μέτρια προς υψηλά. Όσον αφορά την επαγγελματική εξουθένωση και ιδιαίτερα αναφορικά με την σχέση εργασίας, οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί προσχολικής αγωγής έχουν υψηλότερη εξάντληση και κυνισμό από τους αναπληρωτές αλλά και οι δύο ομάδες έχουν εξαιρετικά υψηλή επαγγελματική αποτελεσματικότητα. Τέλος, οι αναπληρωτές νηπιαγωγοί εμφανίζουν ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα εργασιακής ευημερίας αλλά και λιγότερο άγχος σε σχέση με τους μόνιμους νηπιαγωγούς.
Keywords: Εργασιακή ευημερία
Εργασιακό άγχος
Επαγγελματική εξουθένωση
Νηπιαγωγοί
Αναπληρωτές- μόνιμοι νηπιαγωγοί
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2022.
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
NtanavaraArgyroMsc2022.pdf2.2 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons