Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/28131
Author: Κανελλάκης, Ιωάννης
Title: To E-mentoring: απόψεις διευθυντών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
Date Issued: 2022
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Διά Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία
Supervisor: Βαλκάνος, Ευθύμιος
Abstract: Ολοένα και περισσότερο η κοινωνία μας «αγκαλιάζει» τη νέα τεχνολογία. Σε μια εποχή στην οποία η εξέλιξη της τεχνολογίας καλπάζει, όπου τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας έχουν εξαλείψει χωρικούς αλλά και χρονικούς περιορισμούς, παρουσιάζεται έντονα, κυρίως στα πλαίσια της συμβουλευτικής καθοδήγησης, το διαδικτυακό mentoring ως μια μορφή εξ αποστάσεως διαδικασίας για τη μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών αλλά και για ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Το διαδικτυακό mentoring ή όπως συχνά συναντάται e-mentoring, ως μια σύγχρονη και διαφορετική εκδοχή εκπαιδευτικής διαδικασίας μπορεί να ασκήσει μεγάλη επιρροή σε εκπαιδευτικούς και στελέχη της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην επιτυχημένη πορεία κυρίως του μαθητευόμενου εκπαιδευτικού. Στη συγκεκριμένη εργασία διεξήχθη θεωρητική και ερευνητική προσέγγιση µε θέμα το e-mentoring στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το θεωρητικό μέρος ξεκινά µε μια ιστορική αναδρομή και εννοιολογική αποσαφήνιση του θεσμού του μέντορα και εν δυνάμει της μεντορικής σχέσης και καταλήγει στο μοντέλο της διαδικτυακής καθοδήγησης παρουσιάζοντας τόσο τα προτερήματα όσο και τα μειονεκτήματα αυτής της πρακτικής. Έπειτα αναλύεται η σημασία του e-mentoring στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, παρουσιάζονται τα κυριότερα μοντέλα του και γίνεται ο διαχωρισμός της έννοιας αυτής από παρεμφερείς, που συναντώνται συχνά στη διεθνή βιβλιογραφία. Το θεωρητικό μέρος κλείνει µε μια σύντομη βιβλιογραφική ανασκόπηση βασισμένη σε υπάρχουσες αναφορές θεωρητικών προσεγγίσεων και σε ποιοτικές έρευνες, που αφορούν το e-mentoring. Στο δεύτερο κομμάτι της εργασίας, παρατίθεται η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε µε δείγμα 10 διευθυντών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης χρησιμοποιώντας ως μεθοδολογικό εργαλείο την ημιδομημένη συνέντευξη, µε σκοπό τη διερεύνηση της γνώσης και σχέσης των διευθυντών με το e-mentoring, της πιθανότητας σωστής εγκαθίδρυσης του εν λόγω θεσμού στην ελληνική πραγματικότητα και της επιλογής μεταξύ δια ζώσης ή εξ’ αποστάσεως συμβουλευτικής. Η διπλωματική εργασία ολοκληρώνεται µε την ανάλυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και τη διατύπωση των τελικών συμπερασμάτων, ενώ δίνονται και προτάσεις για μελλοντικές ερευνητικές δραστηριότητες.
Keywords: e-mentoring
Πρωτοβάθμια
Διευθυντές
Μέντορας
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2022.
Rights: Attribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:Π.Μ.Σ. Επιστήμες της Αγωγής και της Διά Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία (Πρώην ΠΜΣ Διοίκηση και Ηγεσία στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Διά Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
KanellakisIoannisMsc2022.pdf1.02 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons