Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/27923
Author: Μπασδέκη, Μαρίνα
Title: Η επίδραση της θεραπευτικής ιππασίας σε παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)
Alternative Titles: The effects of equine – assisted therapy in children with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD)
Date Issued: 2022
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή
Supervisor: Γιαννούλη, Βασιλική
Abstract: Η προκείμενη εργασία μελετά τα οφέλη της θεραπευτικής ιππασίας σε ειδικούς πληθυσμούς και συγκεκριμένα σε παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Στόχοι της εργασίας είναι η διερεύνηση της επίδρασης της θεραπευτικής ιππασίας στην εγκεφαλική λειτουργία των παιδιών με ΔΕΠΥ, στη βελτίωση των βασικών συμπτωμάτων της διαταραχής, αλλά και στην επίδρασή της σε κινητικές, ψυχοκοινωνικές και εκτελεστικές λειτουργίες. Η εργασία περιλαμβάνει αρχικά ένα θεωρητικό πλαίσιο σχετικά με τη ΔΕΠΥ. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται η ιπποθεραπεία και η θεραπευτική ιππασία και αναλύονται οι βασικές διαφορές τους, ενώ περιλαμβάνονται και τα οφέλη της δεύτερης σε σχέση με διάφορες αναπτυξιακές και άλλου τύπου διαταραχές. Έπεται η παρουσίαση δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με τη θεραπευτική ιππασία και η συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με τη θεραπευτική ιππασία και τη ΔΕΠΥ στην Ελλάδα. Τέλος, ακολουθεί η βιβλιογραφική ανασκόπηση δέκα σχετικών διεθνών ερευνών της τελευταίας δεκαετίας. Σύμφωνα με αυτήν, παρατηρείται ότι ο πληθυσμός παιδιών με ΔΕΠΥ που συμμετείχαν σε αντίστοιχα προγράμματα παρέμβασης θεραπευτικής ιππασίας, εμφανίζει σημαντικά οφέλη στην πλειοψηφία του. Ο περιορισμένος αριθμός ερευνών και τα διαφορετικά ευρήματα που υπάρχουν σε έρευνες με την ίδια θεματολογία, καθιστούν σημαντικό να διερευνηθούν περαιτέρω οι παράγοντες που σχετίζονται με την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε διάφορους τομείς στον παραπάνω πληθυσμό στο πλαίσιο της θεραπευτικής ιππασίας.
Keywords: Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)
Θεραπευτική Ιππασία
Ιπποθεραπεία
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2022.
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BasdekiMarinaMsc2022.pdf994.31 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons